/ БСП
Не приемаме начина, по който тези точки бяха вкарани в дневния ред на Народното събрание. Не приемаме факта, че при обсъждането на толкова ключов и чувствителен за нас и за обществото въпрос, тук не присъстват представители на изпълнителната власт. Не чухме и изявление от президента. Възразяваме и че по този въпрос не беше свикан Консултативният съвет по национална сигурност. Защото и президентът, и негови министри не веднъж заявяваха, че са против предоставянето на такава помощ, но след решението на Народното събрание не предприеха стъпки, които да предотвратят този въпрос, защото имаше и все още има начин това да бъде спряно.“ Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от „БСП за България“ Кристиан Вигенин от парламентарната трибуна при обсъждане на ратификацията на споразумението за изпращане на военна помощ на Украйна.

Той възрази и затова, че в решението е записано, че се възлага на Министерския съвет да преговаря и да сключи споразумение с украинската страна, при положение че тези преговори вече са минали и споразумението е подписано. „Народното събрание не бива да бъде ползвано просто като инструмент за решаване на такива въпроси, без към него да се проявява необходимото уважение“, категоричен бе той.

„По отношението на самото споразумение, мисля, че много от вас, които не са чели поверителните елементи, не са прочели какво пише в споразумението, а там пише, че по решение на Министерски съвет може да се променят въоръженията и боеприпасите, които са предвидени в тези поверителни списъци“, обърна се социалистът към народните представители. Той обясни, че с този текст Министерският съвет надхвърля своите правомощия и според него трябва при всяко ново искане от украинската страна на различни или нови въоръжения и боеприпаси, това да се одобрява от Народното събрание.

„Жалко е и че нямаше никой, който да представи дори най-елементарен анализ на рисковете и ползите от това България да се ангажира по по-сериозен начин“, подчерта Кристиан Вигенин.

Той отбеляза, че ако има нещо позитивно от днешното решение, то е, че все пак приносът, който България ще има, е скромен.

„Това е до някаква степен гаранция, че България няма да постави под риск собствените си способности с помощта, която смята да предостави на Украйна. Нека бъдем реалисти – нашата помощ по никакъв начин няма да промени хода на войната, но тя ни прави съучастници и част от военния конфликт. И не си правете илюзии – когато натиснете копчето „за“, това означава натискане на спусък, с който с българско оръжие ще бъдат убивани хора“, каза още депутатът от левицата.

Той изтъкна, че с днешното решение България няма да може да помогне във войната, но няма да може да бъде част и от намирането на мирно и дипломатическо решение.

„Няма да можем и да помогнем в действията, които ще предприеме ЕС и отделните страни членки, когато последните оръжия заглъхнат и когато ще трябва да се търсят трайните решения, за да няма повече такива конфликти и в Украйна, и в Европа“, добави той.

По неговите думи, България можеше да има, и до момента имаше, малко по-различна роля, предоставяйки хуманитарна помощ по отношение на украинските бежанци у нас.

„Може да направи още много за това, защото основните проблеми на Украйна не са недостига на боеприпаси, основните проблеми са свързани с разрушаваната ежеседмично инфраструктура. А може би там можем да бъдем наистина полезни, без да поставяме себе си под тази морална дилема. Можем сигурно да предоставим или да осигурим условия да бъдат закупени генератори за ток, за да не стоят украинските граждани на студено. Но, както се оказа, и това не можем да направим както трябва“, коментира още Вигенин.

„Истината е, че с днешните решения нито сме полезни, вредим на себе си, поставяме себе си и страната си под тези дилеми“, каза в заключение Кристиан Вигенин.
БСП