Вигенин: Ролята на кабинета „Близнашки” е да подготви почвата за управлението на ГЕРБ
Вигенин: Ролята на кабинета „Близнашки” е да подготви почвата за управлението на ГЕРБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Вигенин: Ролята на кабинета „Близнашки” е да подготви почвата за управлението на ГЕРБ
74267
Вигенин: Ролята на кабинета „Близнашки” е да подготви почвата за управлението на ГЕРБ
  • Вигенин: Ролята на кабинета „Близнашки” е да подготви почвата за управлението на ГЕРБ

За да постигне успех на изборите през октомври, БСП трябва да покаже, че е самостоятелна и необвързана и няма зависимости от ДПС, коментира председателя на БСП - София Калоян Паргов.

Софийската организация на БСП се събра днес, за да подреди листите в трите столични избирателни района от второто място нататък.

Според Паргов в своя мандат БСП е направила не малко добри неща, но в обществото е останало впечатление за задкулисна политика.

Редица грешки в коалицията с ДПС отчете и бившият външен министър Кристиан Вигенин. По думите му коалицията между двете партии се е пропуквала редовно.

Вигенин заяви, че БСП е партията, която е плащала цената за коалиционното правителство, а основните проблеми са били в различията между двете партии и липсата на ясни предварително договорени принципи: „Тази сложна, не бих я нарекъл и коалиция, защото ние нямахме официална коалиция с ДПС, беше фундаментът на това правителство, а този фундамент се пропукваше редовно. Ние като партия поставяме във фокуса на вниманието си упражняването на властта, неглижираме партията, а те използват властта, за да засилят партията си. Това състояние е преодолимо донякъде само с много ясно разписани ангажименти, предварително договорени принципи, на които би стъпило управлението.

Вигенин отчете като грешка и ролята на премиера Пламен Орешарски в управлението: „При предишното правителство всичко в държавата се случваше по волята на премиера. Сега се създаде впечатлението, че нищо не зависи от премиера. Премиерът не можа, не пожела или не му бе дадена възможност да се превърне в лицето на това управление, а волю-неволю лидерите на двете партии играеха ролята на регенти".

По отношение на служебното правителство бившият външен министър коментира, че то изпълнява личните амбиции на президента: „Това е правителство на реванша. Това е реваншът на президента Плевнелиев, това е и реваншът на т. нар. граждански протест, за който винаги сме знаели, че е политически и това се доказва сега с масовото участие на участници в протеста във властта. Това правителство идва с големи амбиции, това са личните амбиции на президента. Чие е това правителство, обаче? Това е правителство, одобрено от ГЕРБ".

Според Вигенин ролята на кабинета "Близнашки" е да подготви почвата за второто управление на ГЕРБ.