сняг 28 февруари
сняг 28 февруари / БГНЕС
Вече трети ден усложнената зимна обстановка в страната затруднява движението по пътищата. Училища затвориха врати не само за днес, но и за следващите дни. Редица сигнали бяха получени на телефон 112 за закъсали автомобили. Денят не мина и без катастрофи. Села останаха без ток, други без вода, а до трети достъпът бе прекъснат. Най-тежка е обстановката в Източна България.
 
Около 13:30 часа в района на село Слънчево в посока Варна стана верижна катастрофа с над 10 автомобила. Един човек пострада.
 
Достъпът до селата Лозица, Любеново и Въбел в община Никопол беше прекъснат, заради обилния снеговалеж и навявания. Военнослужещи от 55-ти инженерен полк в Белене оказваха съдействие на бедстващите хора, като разчистваха пътни участъци от Лозица до Никопол и доставяха стоки от първа необходимост и лекарства на хората от Любеново. Снегорин, затънал в дълбоките преспи в близост до селото, беше изтеглен. Със заповед на кмета на Община Никопол д-р Валерий Желязков е обявено частично бедствено положение в кметствата Въбел и Любеново със срок на действие пет дни от датата на обявяването му.

сняг 28 февруари
БГНЕС

Непроходима е общинската пътна мрежа в цялата област Добрич. Затворени за движение за всички превозни средства са второкласните и третокласни пътища от републиканската пътна мрежа, както и участъкът от първокласния път Дуранкулак Кранево. Единствено се допуска движение на моторни превозни средства до 3,5 т по направлението Добрич – Варна. С нарушено водоподаване са селата Поручик Чунчево, Хаджи Димитър, Камен бряг, Раковски и Българево в Община Каварна и в селата Горун, Тюленово в Община Шабла.

Ток няма в две каварненски села – Българево и Топола. Няколко сигнала за закъсали автомобили са подадени в регионалната пожарна служба. 25 души на хемодиализа от региона бяха настанени в многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. В здравното заведение са настанени от вчера и две родилки от близки села, които се очаква да родят през следващите дни. Увеличават се пациентите с фрактури и счупвания на крайниците.

Под напора на падналия сняг и образувалата се снежна покривка покрив на обор се срути и затисна около 70 животни в Кърджали.
 
Около 5.30 часа сутринта пък пожарникари пренесоха болно дете от закъсал автомобил в село Козица до екип на Центъра за спешна помощ.

Около 20 населени места в общините Чирпан и Опан сутринта останаха без ток. Без вода заради липса на електрозахранване бяха селата Бъдеще, Ястребово, Стрелец, Петрово и Памукчии.

В Община Котел снежната покривка на места е близо 1 метър. В района на м. „Чукарите“ екипи се отзоваха на закъсали автомобили.

Информация на Агенция "Пътна инфраструктура" за проходите  на 28 февруари
АПИ

Заради лошото време са обявени за неучебни дните до края на седмицата за всички учебни заведения на територията на област Добрич. Учебните занятия в цялата област ще бъдат подновени на 6 март. До тогава няма да учат и във всички училища на територията на община Свищов и община Стара Загора. 1 и 2 март са неучебни и за училищата в Област Разград.

Автобус, превозващ деца към училището в село Книжовник, закъса сутринта в непочистен път. Автобусът трябваше да вземе деца от село Маслиново. След като изпратиха втори автобус да вземе децата, той също закъса в преспите. В крайна сметка първият автобус, с който са пътували учениците, излезе от снежния капан и превози децата до училището в Книжовник.

117 деца от габровското училище Райчо Каролев” също няма да учат днес и утре заради трудност да стигнат до определени спирки. Те пътуват от селата Гергини, Николчевци, Горно Поповци, Поповци, Враниловци, Гъбене, Смиловци и Райновци. Утре се очакват много ниски температури и заледени пътища.

За бургаските деца утре е неучебен ден. Дали и петък да е неучебен ден ще бъде решено според актуалната обстановка.

сняг 28 февруари
БГНЕС


Километрична опаша от камиони има на автомагистрала „Тракия“ преди отбивката за Карнобат. Машините останаха блокирани на аутобана в посока Бургас, след като и четирите ленти бяха затворени в двете посоки заради бурен вятър, силно намалена видимост и снегонавявания. Магистралата е затворена от Бургас до Ямбол. Движението се насочва към обходни маршрути още от изхода на Бургас, но тежките машини не се допускат. Най-сериозни са снегонавяванията в района на Карнобат, а бурният вятър затрудни работата на почистващите машини.
 
В Аксаково е обявено бедствено положение заради усложнената метеорологична обстановка в резултат от силния вятър, снегонавяване, намалена видимост, ниски температури и обледявания на територията на общината. Прекъснат е транспортният достъп, образувани са снежни преспи на пътищата и улиците, възпрепятстващи движението на обществения транспорт.
 
Заради силния вятър каварненските села Българево и Топола останаха без ток. В община Каварна има и селища без вода.

Шофьорите да се движат с повишено внимание в тунел Траянови врата“ на магистрала "Тракия", поради авария в електрозахранването, предупредиха от АПИ. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци и ограничение на скоростта.

Актуална информация за пътната обстановка можете да намерите и в сайта на Агенция "Пътна инфраструктура".