/ БГНЕС
Поредно заседание по делото за сделката за EVN срещу бившите министри от ГЕРБ Симеон Дянков и Трайчо Трайков и бизнесмена Иво Прокопиев. Тримата са подсъдими за продажбата на държавния дял в EVN на занижени цени.

Днес спецсъдът изслуша вещи лица по технически експертизи. В залата дойдоха Трайков и Прокопиев заедно с адвокатите си, Дянков присъства чрез онлайн връзка от САЩ. Беше разпитан и свидетел от Германия, на име Гено Томов, който работел в консултантско дружество и през 2011 година неговата фирма кандидатствала за посредник по продажбата на миноритарните дялове на ЕРП-то.  

Според прокуратурата, подбуден от Иво Прокопиев, Дянков разпоредил на шефа на Агенцията за приватизация да възложи оценката на последните държавни 33% в ЕВН на консултантската фирма „Булброкърс“. Това било с цел инвестиционният посредник да получи облага от над 1,2 милиона лева. Иначе от прокуратурата изчисляват, че щетите за бюджета от сделката възлизали на близо 28 милиона лева.

Делото продължава другата седмица с още разпити на вещи лица. Междувременно, докато текат заседанията на съда по това дело, КПКОНПИ запорира имущество на стойност над половин милион на обиняемия олигарх и издател Иво Прокопиев.