Вербалната агресия при децата - първата стъпка към физическата саморазправа
Вербалната агресия при децата - първата стъпка към физическата саморазправа / снимка: sxc.hu

Вербалната агресия е първата стъпка към физическата агресия. Това каза пред Дарик детският психолог Радка Цонкова. По думите й вербалната агресия или насилието над животни от страна на малчуганите често се неглижира от родителите, а в по-късен етап прераства в желание за физическа саморазправа.

Най-честият фактор, който оказва влияние върху детската агресия, е личният пример, който се дава семейната среда, категоричен е психологът.

Когато възпитателните мерки на родителите са агресивни, децата копират това поведение и го предават. Друга причина за агресията от страна на децата се крие в пренебрежителното отношение на родителите спрямо тях.

По думите й все по-често децата проявяват както вербална, така и физическа агресия в училище.

Ученици организират побои в социалната мрежа

Когато учителят е по-авторитарен или изискванията му са по-високи, детето натрупва негативни емоции спрямо него и в даден момент те ескалират. Доста често родителите възпитават в егоцентризъм децата си и оронват авторитета на учителя. Именно поради тази причина то си позволява да пристъпи към саморазправа, отбеляза психологът.

Цонкова бе категорична, че вниманието от страна на родители, учители и училищни психолози трябва да бъде насочено към децата още в ранна детска възраст.

За преодоляване на проблема с детската агресия са необходими серия от законодателни промени. Това каза в ефира на Дарик председателят на Синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа" Юлиян Петров.

По думите му, превантивните мерки са най-важни за преодоляването на проблема с агресията в училище, която зачестява.

Най-спешните мерки, които трябва да бъдат взети е намаляване на броя на учениците в държавните училища, каквато е политиката в частните училища, както и въвеждането на предмета Гражданско образование, който да учи децата на добродетели, обясни Петров.

Други новини от Пловдив