Ученици организират побои в социалната мрежа
Ученици организират побои в социалната мрежа / снимка: БГНЕС, архив

Интернет-агресията много често присъства в ежедневната работа на училищните психолози и педагогическите съветници в пазарджишките училища. По техни данни най-често се среща този вид поведение в социалните мрежи, като жертви са момичета или момчета, които не могат да разрешат любовна драма.

Пример за това е организирането на група момичета във Facebook с цел да „накажат” тяхна връстничка от пазарджишко училище. В определен ден и час те я причакват пред учебното заведение и й нанасят жесток побой. Причината отново е от сантиментален характер, в случая, че същото момиче е в близки отношения с момче, което преди време е бил приятел с момиче, което участва в групата.

Този казус намира своето решение, след като родителите на потърпевшата подават сигнал до полицията. След това се намесва Детска педагогическа стая и отдел „Закрила на детето”. И тъй като деянието е престъпление и не може да остане ненаказано, преписката отива в прокуратурата и след това в Местната комисия за борба срещу противообществените прояви.

Като краен резултат с жертвата и организаторите  работят психолози, а на извършителите са наложени възпитателни мерки, според закона. Училищни психолози от Пазарджик обобщиха още, че формите на агресия в интернет са най-често тормоз, импулсивност, насилие и проява на гняв.

По данни на образователния инспекторат във всички по-големи училища в Пазарджишко работи задължително по един педагогически съветник или психолог. В някои от учебните заведения дори има и по двама, като общият брой на назначените е над 30.

Очаква се с промените в Закона за образование, във всяко едно българско училище да има педагогически съветник или психолог, който да се занимава с проблемите в поведението на подрастващите.