Велосипедистите със светлинна сигнализация през тъмната част на денонощието
Велосипедистите със светлинна сигнализация през тъмната част на денонощието / снимка: DarikNews
Велосипедистите със светлинна сигнализация през тъмната част на денонощието
19708
Велосипедистите със светлинна сигнализация през тъмната част на денонощието
  • Велосипедистите със светлинна сигнализация през тъмната част на денонощието

Велосипедистите задължително да носят светлоотразителна жилетка или друга светлинна сигнализация, ако се движат през тъмната част на денонощието. Това е заложено сред предложенията за промени в Закона за движение по пътищата, които депутатите обсъдиха на второ четене. Предлага се такава жилетка да носи и всеки, който по тъмно бута велосипед, мотоциклет или мотопед извън населено място.

По време на обсъждането дали да се задължат велосипедистите да носят светлоотразителна жилетка, или друга светлинна сигнализация през нощта, се оказа, че и самите депутати не са наясно с това, което се предлага.

Зам.-председателят на парламента Любен Корнезов и вносителят на идеята Борислав Ралчев влязоха в спор по темата. "Малки, стари хора, от селото, тръгнали с колелото до нивата, купува си жилетка, баба му му купува жилетка и го праща да копае", каза Корнезов. Според Ралчев не може една жилетка да бъде абсолютизирана, "има много по-ефикасни средства".

Сред идеите е и целогодишно колите да се движат с включени светлини или с къси светлини. Друго предложение, което беше обсъдено, е да се забрани движението на тировете в определени часове през почивните дни и официалните празници. Според независимия народен представител Светослав Спасов, който е вносител на идеята, ограничението трябва да се въведе не по-късно от 1 януари 2011 година, след като първо се изградят тир-паркинги.