/ БГНЕС, архив
Вдигат таксите за всички студенти в Техническия университет в София
92830
Вдигат таксите за всички студенти в Техническия университет в София
  • Вдигат таксите за всички студенти в Техническия университет в София
С 50 лева се увеличават годишните такси за всички студенти в Техническия университет в София от учебната 2017/2018 г. Това съобщи ректорът на висшето училище проф. Георги Михов.
 
Когато увеличението влезе в сила, годишните такси за всички специалности в областта на техническите науки ще се вдигнат от 650 на 700 лева. Увеличението с 25 лева на семестър ще се отнася за всички студенти, посочи още проф. Михов.
 
Той поясни, че таксите на студентите от Технически университет - София не са променяни от пет-шест години. Според него обаче няма причина за недоволство от страна на студентите, защото парите ще се върнат при тях, макар и косвено.
 
"Нормално е студентите да са против вдигането на таксите, защото всеки лев накърнява малко тяхното състояние. Ние се постарахме да им обясним, че това е в тяхна полза и тези пари ние ще ги инвестираме и използваме за тяхното благо - спортни съоръжения, басейни, обновяваме лаборатории. Т.е тези пари косвено ще се върнат отново при тях", обясни  проф. Михов.
 
В Техническия университет в София се обучават около 12 000 български и 800 чуждестранни студенти.
 
Новоприетите студенти в 10 от факултетите на Софийския университет "Св. Климент Охридски" също ще плащат по-високи такси от следващата учебна година, тъй като Академичния съвет на висшето училище взе такова решение в края на месец февруари.