/ БТА
Законът за промени в държавния бюджет за 2021 г. е балансиран, ще ни даде възможност - на нас и на гражданите спокойно да посрещнем задаващите се кризи без допълнително да поемаме дълг. Това каза пред депутатите министърът на финансите Асен Василев преди дебатите по законопроекта.

Министърът отбеляза, че между двете четения ще предложи допълнителни средства за МВР и МО заради мигрантския натиск по границите.

Парламентът обсъжда на първо четене актуализацията на бюджета на ДОО за 2021 г.

Василев посочи, че по консолидираната фискална програма допълнителните приходи са малко над 2 млрд. лв. Той благодари на фирмите и работниците за това, че са успели да произведат повече и да платят повече данъци, което е дало възможност този приход да го има в една изключително тежка година.

В момента сме в състояние да посрещнем кризите без да увеличаваме дълга и да финансираме всички системи, които имат нужда, подчерта министърът. Той спомена заложеното увеличение на пенсиите средно с 64 лв., допълнителна подкрепа за целеви помощи за отопление, допълнителна добавка за пенсионерите, които, въпреки увеличението, биха останали под линията на бедност, подкрепа на родители на деца до 14 години, ако се наложи затваряне на училища и детски градини.

Напълно обезпечаваме здравната система с общо над 335 млн.лв.,за да има пари за медиците на първа линия, за ваксини, лекарства и резерв за медикаменти за лечение на ковид. Освен тези разходи сме предвидили 133 млн.лв. допълнително за избори, изтъкна още Василев.
БТА