Вальо Топлото: Докато бях в Топлофикация“, работехме на печалба
Вальо Топлото: Докато бях в Топлофикация“, работехме на печалба / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Софийският градски съд даде ход и впоследствие отложи за 31 октомври делото за длъжностно присвояване срещу бившия директор на "Топлофикация-София" Валентин Димитров. Подсъдими за присвояване на близо 6 млн. лева от дружеството, заедно с Димитров, по това дело са друг бивш началник на "Топлофикация" Георги Рогачев, заместникът му Емил Антонов, Лина Абланска и Мая Стоилова. Това е поредното дело срещу Димитров, който беше осъден на 5 години затвор през май, но в последствие бе пуснат под гаранция.

В началото на заседанието защитата на Димитров поиска да не бъде даван ход на делото, тъй като в обвинителния акт не е конкретизирано време, място и начин на извършване на нарушенията. Съдът счете тези искания за неоснователни, но отложи процеса за 31 октомври, когато ще бъдат разпитани и свидетелите по процеса. Валентин Димитров не се призна за виновен в съдебната зала, а на излизане каза, че по негово време дружеството е било на печалба.

„Защо трябва да коментирам аз ситуацията в „Топлофикация”. Трета година вече не съм там, не знам какво да ви кажа. Много се радвам, това ми беше мечтата цял живот. Докато аз бях там, „Топлофикация” беше на печалба, събираше си вземанията, имаше пари за инвестиции. Мога да коментирам само това, което аз съм правил”, сподели Димитров.

Наблюдаващият прокурор по делото Божидар Джамбазов каза, че в обвинението става въпрос за около 6 млн. лева, за които прокуратурата счита, че са преведени неправомерно в полза на частни фирми чрез заобикаляне на Закона за обществените поръчки.