В здравната система единни за увеличаване на осигурителната вноска
В здравната система единни за увеличаване на осигурителната вноска / netinfo

Да бъде увеличена здравноосигурителната вноска - около това са се обединили ръководствата на Министерството на здравеопазването, здравноосигурителната каса и Българският лекарски съюз на среща по проблемите на извънболничната помощ у нас, съобщи министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски.

Разговорите са били принципни и все още не е ясно какво увеличение ще бъде поискано, както и кога ще стане това, каза здравният министър Гайдарски.

Доболничната помощ, работата на общопрактикуващите лекари, оказването на неотложна помощ и връзката между личните лекари и звената за спешна медицинска помощ, както и заплащането от НЗОК са били сред основните теми на срещата.

„Тя нямаше за цел да реши някакви кардинални въпроси в областта на системата на здравеопазването, а да продължим разговорите, които сме имали с НЗОК и БЛС”, допълни още министър Гайдарски.

Здравният министър призова за започване на разговорите, свързани с НРД 2008. Министър Гайдарски отбеляза, че основният замисъл на срещата е бил трите институции да работят в синхрон, който да доведе до повишаване качеството на здравното обслужване в страната. „Неприятните случаи, които непрекъснато се отразяват в различни медии, трябва да бъдат все по-рязко срещани”, каза още министър Гайдарски и допълни, че и в страните, отделящи повече средства за развитието на здравната си система съществуват такива случаи.

„Тази среща е начало на един отговорен труд, който ни предстои”, каза директорът на НЗОК Румяна Тодорова. По думите и в никакъв случай няма конфронтация между НЗОК и БЛС.

Според председателя на БЛС д-р Андрей Кехайов това, от което се нуждае обществото е връщане на доверието към здравната система. „Това изисква отговорни подходи на всички”, категоричен бе председателят на БЛС.