В София задържаха човек, свързан с наркотрафик и Хизбула
В София задържаха човек, свързан с наркотрафик и Хизбула / снимка: Sofia Photo Agency

Лидер на престъпна група, занимаваща се с производство и трафик на амфетамини е задържан при операция на Главната дирекция за борба с организираната престъпност. В рамките на акцията преди време са арестувани и трима българи в Ливан, за които има данни, че са свързани с терористичната организация Хизбула.

Операцията е проведена на територията на София и Габрово. Тя е продължение на проведената на 13 март т.г. международна операция на територията на Ливан, в която участваха ГДБОП-НСП, ДЕА-САЩ и ливанската полиция. В Ливан бяха задържани трима български граждани, членове на организирана престъпна група – 2-ма от София и 1 от Габрово. На тримата са повдигнати обвинения за наркопроизводство и наркотрафик. Има информация, че те са свързани с терористичната организация “Хизбула”.

В предишен период задържаните са били разследвани от българските антимафиоти по подозрения за наркопроизводство и наркотрафик. В процеса на успешната оперативна работа на ГДБОП-НСП в периода 2004-2006 г. на групата са нанесени значителни финансови щети. Бяха заловени 280 кг. амфетамин-субстанция в с.Пасарел и 100 кг амфетамин-таблетки, бе разкрита незаконна лаборатория за производство на амфетамин в с. Дебел дял, Габровско.

Това принуждава престъпната група да изнесе наркопроизводството си извън пределите на България - в Ливан. Операцията, чиято цел е пресичане на престъпната дейност на групата, се провежда след обмен на информация с международните партньори по повод операцията в Ливан.

Задържан е лидерът на организираната престъпна група и организатор на разбитите лаборатории за производство на амфетамин в Габровско и в с. Пасарел. Той е с криминални регистрации, през 2000 г. е задържан и осъден в Холандия за трафик на 26 кг кокаин.