В Разград съветници отказаха да гласуват бюджета заради конфликт на интереси
В Разград съветници отказаха да гласуват бюджета заради конфликт на интереси / Sofia Photo Agency

Двама съветници от Разград отказаха да гласуват общинския бюджет заради конфликт на интереси. Общо шест сигнала са получени към Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, още обаче не са приключили проверките и няма официално становище кой съветник нарушава закона.

 

Лидерът на “Атака” Георги Димитров чрез своята фирма охранява общинските гори и Регионалното депо за битови отпадъци, а чрез спортен клуб “Нерон” ползва безвъзмездно общински имот. Независимият съветник Божинел Христов пък има договор с местната управа за рехабилитация на Градския стадион. И двамата отказаха да участват в дискусиите за бюджет 2009 г. и да гласуват докладната записка.

 

В началото на сесията на Общински съвет – Разград председателят на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси д-р Селиме Карагьозова обяви, че от влизането на Закона за предотвратяване на конфликт на интереси са получени шест сигнала за съветници от Разград. Тъй като комисията не е събрала достатъчно информация от проверките си, за да излезе с официално становище, Карагьозова препоръча на местните парламентаристи сами да преценят дали имат право да гласуват бюджета.

 

“За” финансовата рамка на община Разград гласуваха двама съветници, сигналите за които са подадени и в прокуратурата. Добрин Добрев от коалиция “Социалдемократи за Разград” има договор с общината по три обществени поръчки, а Симеон Захариев от БСП е председател на Българската търговско-промишлена и земеделска камара, която е собственик на фирма, извършваща оценки на общински имоти преди тяхната продажба. “За” бюджета гласува и съветникът Иво Ганев от партия “Зелена България”, чиято майка – Минка Ганева – е главен счетоводител на община Разград и е изготвила финансовата рамка. Бюджетът на Разград за 2009 г. бе приет с 29 гласа “за” и един “против”. Обемът му е 34 515 000 лв., което е с 23,4 процента повече от миналата година.