В Пазарджик готвят протест на делото за радикален ислям
В Пазарджик готвят протест на делото за радикален ислям / снимка: БГНЕС

Протест ще съпътства делото за радикален ислям, което продължава в понеделник в Окръжен съд в Пазарджик.

Организатори на проявата са ВМРО-БНД и „Атака". Те са категорични, че ще протестират не срещу мюсюлманската религия, а против радикалния вариант на исляма. Искането им е за защита на работата на българския съд и предотвратяване на опитите за влияние върху него по време на делото.

От Районното мюфтийство в Пазарджик обявиха по-рано, че мюсюлманите от района няма да правят отново протест пред сградата на съда. Според районния мюфтия Абдула Салих, който е и обвиняем по делото за разпространение на радикален ислям, контрапротестът няма да доведе до нищо добро.

Очаква се в района на Съдебната палата в Пазарджик да има засилено полицейско присъствие. Според ВМРО и „Атака" инициативата им ще обедини около 400 техни съмишленици. Ако и мюсюлманите излязат по същото време, в центъра на града ще се съберат над 800 души.

13-тима мюсюлмански духовници са обвинени за пропагандиране на идеите на салафизма и шериатската държава и за членство в българския клон на организацията „Ал Уакъф Ал Ислями".

По делото трябва да бъдат изслушани още седем свидетели, сред които трима с тайна самоличност. Заседанието е насрочено за 9 часа.