В бежанските лагери у нас са настанени 7500 чужденци
В бежанските лагери у нас са настанени 7500 чужденци / снимка: БГНЕС
В бежанските лагери у нас са настанени 7500 чужденци
67658
В бежанските лагери у нас са настанени 7500 чужденци
  • В бежанските лагери у нас са настанени 7500 чужденци

Вътрешният министър Цветлин Йовчев съобщи, че 7500 чужденци са настанени в бежанските лагери в страната. По време на парламентарния контрол вицепремиерът допълни, че често лицата, които преминават границата, изхвърлят документите си и така се затруднява работата по установяване на самоличността им.

Във всички случаи, в които има твърдение за някого, че е сирийски гражданин, заедно с автобиографията, която той собственоръчно пише, дактилоскопичните отпечатъци и биометричните данни се предоставят в консулския отдел на посолството на Сирия за потвърждаване на неговата идентичност, каза Цветлин Йовчев.

„По отношение на това, което се прави за самоличността, не, ние не вярваме сляпо на данните, които те предоставят, самоличността, която се опитват да представят пред нас", каза вътрешният министър. Заради това в беседите с хората версиите и самоличността им се проверяват с данните, които предоставят хора от същия регион; хора, пътували по същия маршрут, допълни той.

Снетите биометрични данни пък се сверяват в редица информационни системи.

Към моменти за 12 човека има заповеди за експулсиране.

Министър Йовчев каза, че няма данни, че на българска територия пребивават хора, които по един или друг начин са се отклонили от изтърпяване на наказание в затвори. Досега в МВР не са постъпвали данни за корупционни практики при даване на бежански статут, отчете още вицепремиерът.