Уволненият митрополит Симеон: Светият синод стори голям грях
Уволненият митрополит Симеон: Светият синод стори голям грях / снимка: sxc.hu
Митрополит Симеон: Няма да допусна друг в епархията си!
24163
Митрополит Симеон: Няма да допусна друг в епархията си!
  • Митрополит Симеон: Няма да допусна друг в епархията си!

Митрополит Симеон, който беше отстранен от Западноевропейската епархия с решение на Светия синод, каза пред Дарик, че няма да допусне чужд човек в епархията. На 1 декември Светият синод го освободи заради това, че здравето му не позволявало да се грижи за епархията, тъй като често пътувал до Щатите, за да се лекува. Владиците не одобряват предложението му неговият викарен епископ Тихон да го наследи на поста заради снимка, на която епископът целува ръка на Папата. Пратиха за временно управляващ Старозагорския митрополит Галактион, а още преди той да е пристигнал в Берлин, в Светия синод заваляха протестни писма на българи зад граница заради агентурното минало на този владика. В едно от протестните си писма до синода дядо Симеон се заканва да съди Българската православна църква в Страсбург, ако не бъде възстановен на поста.

Ето какво заяви той пред Дарик:

Ако Светият синод не ме приеме и прати там някой друг, както иска да праща някой друг митрополит за шест месеца, няма да допусна никой друг човек да идва, да руши мира в нашата епархия. Ще чакам поне някой от Светия синод да излезе, поне да каже, ако имат тази морална сила, някой от името на Синода да каже: „Направихме грешка и се възстановява същото положение и статут в Българската православна западноевропейска епархия", която аз съм я изградил със силна вяра в Бога, с много труд и обич. Това е голям грях на синода, който можа - мен, стария човек, това е една морална обида.

Няма да посрещнете митрополит Галактион?

Който и да е той, защо ще идва? Кой е той?

Светият синод го изпраща.

Целта е мен да ме отстранят и там да станат избори, и да си изберат техни хора. Не пускам. Никой друг архиерей на българската църква не допускам в епархията си, за да руши. Ще стане голям бунт, който вече е станал. Българи са писали писма до Светия синод, че не признават решението на Светия синод и няма да допуснат никой представител на Светия синод да подготвя избори. Те не могат да подготвят избори, когато аз съм още жив и съм избран до края на моя живот. Никой няма право да ме отдели. В Светия синод има особени мнения на наши добри архиереи, които някой ден ще ви кажат истината какво става там.

На днешното заседание на Светия синод не е било разгледано  настояването на уволнения Западноевропейски митрополит Симеон да бъде възстановен на поста, разказа пред Дарик говорителят му митрополит Неофит.

„Трудно е да се промени решение, той преди време сам подаде оставка и ние просто решихме да продължим това негово желание и да го доведем до успешен край. Уважението към него си остава на онова ниво, което беше и преди това. Засега няма връщане назад", обясни митрополит Неофит.

Цялото интервю четете тук