Условна присъда за лекар, причинил смъртта на пациентка
Условна присъда за лекар, причинил смъртта на пациентка / ThinkStock/Getty Images
Условна присъда за лекар, причинил смъртта на пациентка
82247
Условна присъда за лекар, причинил смъртта на пациентка
  • Условна присъда за лекар, причинил смъртта на пациентка

Едногодишна условна присъда получи хирургът Виктор Попов, който беше признат за виновен за смъртта на негова пациентка. Софийският градски съд реши и да отнеме лекарските му права в рамките на година. Пред журналисти Попов заяви, че не дължи извинение на семейството на починалата жена, тъй като е направил всичко необходимо по време на операцията.

32-годишната Галина Николова-Нигохосян умира на 29 февруари 2012 г. след безкръвна операция на апендицит в "Пирогов". Тогава от болницата обясниха, че технически проблем с лапароскопския апарат е причината за смъртта на младата жена.

Според прокуратурата, която поиска Виктор Попов да бъде осъден на 3 години затвор, обаче, именно той е отговорен за нелепата смърт, тъй като не е прецизирал натиска при употребата на медицинския уред троакар, поради което е наранил коремната аорта на пациентката. Това довело до фатална загуба на кръв и последвалата смърт.

Пред журналисти бащата на починалата жена Артин Нигохосян коментира, че присъдата е символична и размерът на наказанието не съответства на стореното от Виктор Попов:

„При тези доказателства беше невъзможна да не се признае за виновен, това е минимумът. Смятам, че степента на наказанието не е това, което би трябвало да бъде. Относно обжалването ще ни трябва време да помислим. Все пак съм доволен, че имаше присъда, за което вината нямаше как да не се признае", каза той.

Самият лекар след като чу присъдата си, заяви, че няма за какво да се извинява на семейството на пациентката си, тъй като е направил всичко необходимо по време на операцията.