Уличните кучета препънаха закона за защита на животните
Уличните кучета препънаха закона за защита на животните / снимка: Sofia Photo Agency
Проблемите с уличните кучета в София станаха причина депутатите от комисията по земеделие да отложат с две седмици обсъждането на законопроекта на Ваня Цветкова от НДСВ за защита на животните. Министерството на земеделието и горите категорично се противопостави срещу предложените текстове, тъй като този закон бил техен ангажимент.

Изпълнителният директор на Националната ветеринарно-медицинска служба Жеко Байчев заяви, че споделя философията за хуманно отношение към животните, но предложеният законопроект не решава проблема с бездомните кучета в София и не дава отговор на въпроса как ще се финансират дейностите по ограничаване на популациите им.

За Дарик директорът на „Екоравновесие” коментира, че общинското дружество е получило оферти от международни екоорганизации да финансират кастрацията на кучетата, но проектите се бавят заради липсата на закон.

По време на заседанието стана ясно, че въпреки ангажимента си, Министерството на земеделието и горите не е готово със собствен законопроект за защита на животните. Затова депутатите гласуваха в двуседмичен срок министерството да подготви предложение, което да бъде внесено за обсъждане в комисията чрез някои от депутатите. След което всички законопроекти за защита на животните ще се обсъждат паралелно.

Проектът на Ваня Цветкова предвижда глоби за собствениците на животни, които изоставят, малтретират или безпричинно убиват животни.