Уличиха 16 фирми в незаконен внос и търговия на горива
Уличиха 16 фирми в незаконен внос и търговия на горива / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
16 фирми са уличени в незаконен внос и търговия на горива
21738
16 фирми са уличени в незаконен внос и търговия на горива
  • 16 фирми са уличени в незаконен внос и търговия на горива

Сигнали за 16 фирми, уличени в незаконен внос и търговия на горива, са постъпили в службите, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той допълни, че става дума за суми от близо 400 хиляди лева на месец, като за миналата година те са били над 12 милиона лева.

Новият генерален комисар Калин Георгиев съобщи, че е образувано досъдебно производство, след като е проследена работата на 16 фирми, занимавали се с незаконен внос и търговия на горива. "Констатирани са доста сериозни нарушения, има образувано едно досъдебно производство и искам да ви кажа, че са констатирани несъответствия и наличност на такива типове петролни продукти като разредител за битум, тежки горива. С колегите от митницата по метода „анализ на риска"сме селектирали тези фирми. Работи се по три контрабандни схеми", заяви Георгиев.

До десет дни ще станат ясни и новите промени в кадровия състав на вътрешното министерство. Цветан Цветанов представи новия директор на СДВР - Валентин Йорданов и съобщи, че той ще се заеме с борбата с наркотрафика по улиците, както и с икономическата престъпност. Министърът съобщи, че от длъжност е бил освободен директорът на Института по психология към МВР Калин Гайдаров. Временно неговата длъжност ще изпълнява Неделчо Стоев.

Цветанов заяви още, че започват масирани проверки на неправилно паркирани коли пред столични заведения, които пречат на нормалното движение по улиците. В тях ще се включат нощни коли-паяци. "Съвместно с общината, трябва да покажем, че в София и в държавата има ред. Трябва да се стремим да го пазим. Както всеки от вас, движейки се по улицата, паркирайки си автомобила, гледа да не го нарушава. Не може нещо, което през деня да бъде възможно, нощно време да превръщаме София в нещо, което става опасно за предвижването на хората, които искат да се придвижат към техния дом", каза вътрешният министър. 

Министър Цветанов добави, че в най-кратки срокове полицаите отново ще използват бойните патрони, които ще бъдат върнати на мястото на стоп-патроните. В момента стоп-патроните, използвани от униформените, са с изтекъл срок на годност.