Учителската стачка в страната продължава
Учителската стачка в страната продължава / снимка: Sofia Photo Agency

Трите синдиката в образованието разкритикуваха предложената им късно снощи оферта от страна на правителството за споразумение. „Стачката и протестните действия в цялата страна продължават”, пише в становище на единния стачен комитет.

Синдикатите са изпратили предложението на кабинета до своите структури по места, за да бъде обсъдено от стачкуващите учители.

Синдикатите не приемат, че в новата оферта на правителството не се посочва размерът на увеличението на работните заплати от 1 октомври тази година, както и че не е упоменат ръстът на работната заплата на заетите в средното образование през първата половина на следващата година.

В становището си синдикатите се опасяват от срив в качеството на учебно-възпитателната работа, ликвидация на училища и съкращаване на учители. Те са против и въвеждането на делегираните бюджети, защото с тях щял да оперира единствено директора на училището, без да се вземе мнението на педагогическия съвет, училищно настоятелство, представители на синдикалните организации.

Освен това според профсъюзите делегираните бюджети се превръщат в средство за икономически контрол и принуда за съкращаване на персонал. Утре за пореден път учителите ще излязат на протест в късния следобед на площад „Независимост”.