Учат първолаците да пишат SMS на кирилица
Учат първолаците да пишат SMS на кирилица / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Писане на кратко електронно съобщение (SMS) на кирилица е едно от уменията, които първокласниците трябва да владеят в края на учебната година.

Това предвиждат проекти за учебните програми по Български език и литература, качени на официалната страница на Министерство на образованието.

В проекта е записано, че по новия предмет „Технологии и предприемачество" децата трябва да изградят и обща представа за основни икономически понятия - труд, цена, стока, услуга.

Сред ключовите умения, които първолаците трябва да имат след края на учебната година по БЕЛ, е да четат кратки текстове от детски списания и енциклопедии, както и достъпна информация от интернет. Наред с всички граматически норми и правила, децата трябва да умеят и да дават примери за благопожелания, свързани с празници и обичаи. Ще трябва още да могат да четат достъпни и подходящи за възрастта реклами.

По „Музика" детето в първи клас вече ще разграничава марш, валс, право хоро и ръченица в подходящи примери. То ще трябва да изпълнява подражателно кратки и дълги тонови трайности с детски ударни инструменти.

По предмета „Роден край" първокласникът ще разграничава надписи на улици, написани на чужд език. Децата ще се учат и на приемане на другия, уважение и толерантност, изразяване на чувствата, разбиране на своите права и задължения в семейството и училището, съпричастност към болките и радостите на тези около тях.

Сред изискванията за резултатите от обучението по физическо възпитание и спорт в края на I клас са първокласниците да изпълняват танцови стъпки от хорото "Боряно, Борянке" и ръченична стъпка.

По новия предмет „Технологии и предприемачество" децата в V ще учат как се приготвят ястия чрез варене: топли супи, бульони и варива. Петокласникът вече ще знае и как да приготвя ястия чрез печене - месо, риба, зеленчуци и колбаси. Ще се учи и да използва рецепта. Ще може още да разграничава видовете разходи в семейството, ще изготвя и личен бюджет.

По „информационни технологии" петокласникът ще създава кратка собствена презентация, съдържаща текст и изображения. Детето ще може и да използва електронна поща, като изпраща съобщения и файлове.

„Физическо възпитание и спорт" в пети клас включва изпълнения на гимнастически упражнения от основната и спортната гимнастика. Петокласникът ще трябва и да изпълнява право тракийско хоро и тракийска ръченица.