У нас липсва модерна техника за почистването на пътищата през зимата
У нас липсва модерна техника за почистването на пътищата през зимата / снимка: БГНЕС, архив
У нас липсва модерна техника за почистването на пътищата през зимата
48878
У нас липсва модерна техника за почистването на пътищата през зимата
  • У нас липсва модерна техника за почистването на пътищата през зимата

Снегопочистващите машини трябва да излязат на пътя чак един час след спирането на валежа - това е записано в наредба, която не е променяна от 20 години, заяви в „Денят” на Дарик Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България. Той настоя за промени в нормативната база.

По думите на Бойков у нас липсва модерна техника, която също би улеснила почистването и не би позволила да се стига до критични ситуации на пътя. Ключът към адекватната реакция при обилен снеговалеж обаче е професионализъм и координация между институциите, смята Иван Бойков.

„Има една наредба, която е от 20 години, в която са описани всички дейности, които трябва да се вършат. Редно е и тази наредба да разгледа и да се подобри, защото там има неща от типа, че започва да се почиства един час след като спре снега. Това означава да се затворят пътищата и да се чака да спре снега. Сега не се чака, би трябвало да излязат снегопочистващите машини веднага, правят го. Но има и екстремни ситуации, видяхме такива ситуации и в Австрия, и в Германия. Само че там, че движеха три машини по магистралата и нямаше никакво движение, т.е. трябва да се спират пътищата, да се изчистят и след това да се пускат. За съжаление все още нямаме тези машини, които почистват дълбок сняг, роторни снегорини, високопроходими машини с гребла. Модерна техника трябва за всичко това”, коментира той.

Спадът в строителството ще продължи поне до 2013 г., прогнозира още Иван Бойков. По-рано през деня излязоха данни от националната статистика за ноември миналата година, според които спадът в строителството е 16 % на годишна база.

Според Бойков в бранша със сигурност има задължения към работници, а и вероятно ще продължат съкращенията в сектора. По думите му през 2011-а работата си в строителния сектор са загубили около 140 000 човека. Той обаче прогнозира, че броят им ще расте, тъй като и през тази година не се оформя голям обем строителна дейност. „Мисля, че това ще продължи до 2013-а, защото тогава настъпват критичните периоди за усвояване на европейските средства. Доста работа ще имаме през последните една-две години, те са до 2014-а, и това ще повдигне малко строителния обем”, заяви той.

Целият разговор с Иван Бойков слушайте в аудиофайла