/ БГНЕС
"С обещания не се живее" - с това мото туристическият бранш отново излиза на протест от 11.00 ч. пред Министерството на туризма. Поводът за недоволството на фирмите от сектора е поредната заповед на министър Стойчо Кацаров, която ограничава дейността на икономическите субекти без съответната финансова подкрепа.

"Принудени сме отново да излезем на улицата, поради бездействието на Министерството на туризма. Министър Стела Балтова отлага в необозримото бъдеще отварянето на гласуваните от Народното събрание мерки за ликвидност в размер на 41.2 млн. лв.", казват от Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение "Бъдеще за туризма" /ОБТ/, инициатор на протеста. 30 млн. от тези средства са директна помощ за туроператори, ресторантьори и хотелиери, заложени в бюджета с решение на 46-то Народно събрание от 11 септември 2021 година. Други 6 млн. лв. бяха предвидени специално за туроператорите и туристическите агенти. Останалите 5,2 млн. лв. представляват неусвоената подкрепа от последната схема за възстановяване на пари на клиенти за неосъществени пътувания през 2020 г., посочват от ОБТ.

Хотелиери и ресторантьори: Протестът на туристическия бизнес не е политически

От организацията са възмутени от липсата на воля от страна на ресорното ведомство да открие незабавно процедурата за разпределянето им.

"Отношението на Министерство на туризма към проблемите ни е безотговорно и унизително. Принудени да просим помощ, след като в продължение на година и половина не работим или работим спорадично, поемайки огромни рискове", се казва в писмо към членовете на организацията.

Протестът на ОБТ се подкрепя от Българската асоциация на туристическите агенции, Сдружението "Туризъм", Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти и Алианса на туристическата индустрия в България.
БТА