Тройната коалиция готова да коригира усвояването на европарите
Тройната коалиция готова да коригира усвояването на европарите / снимкa: Sofia Photo Agency

Лидерите на партиите от тройната коалиция декларираха готовност с двойни усилия да коригират политиката по усвояването на средствата от еврофондовете. Те призоваха ситуацията да не се драматизира.

Премиерът Сергей Станишев отново даде да се разбере, че няма да има промени в правителството в следствие на критиките в докладите на ЕК.

„Никой в управляващата коалиция не отрича сериозните проблеми, които съществуват. Най-лесният политически акт би бил да „хвръкнат” една - две министерски глави - да се успокои обществото. За мен въпросът е - това ли е правилният отговор, това ли е действието, което трябва да бъде извършено, за да постигнем максимален резултат в различните области”, каза още премиерът.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган отбеляза, че очакванията на обществото са много големи и то критично настроени, а в тази ситуация тройната коалиция е намерила сили за обективен самоанализ и корекции за политиката по еврофондовете. Kато подчерта, че разходването на еврофондовете е изключително важно, той призова за повече дисциплина.

„Това, което бих искал да ви пожелая на вас, като четвърта власт, е по-малко да се самобичуваме, по-малко да проявяваме мазохизъм, защото вие сте част от тази игра - да се докажем, да се утвърдим в ЕС”, каза Доган.

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски също призова да не се драматизира.

„От страна на НДСВ има ясна воля и се включваме, разбира се, във всички инициативи, защото това е целта на една трайна коалиция, не само тройна, а трайна”, каза лидерът на НДСВ.

Според Симеон Сакскобургготски с критиките си Брюксел ни улеснява и помага, за да намерим секторите, които се нуждаят от промяна.