Видеоклип, на който се вижда унизително отношение към момче със специални образователни потребности, предизвика вълна от обществено недоволство. Само ден след като видеото се разпространи в социалните мрежи, прокуратурата повдигна обвинения на основните участници в скандалния клип - Емили Тротинетката, Чеченеца и Куката. Тримата са популярни в интернет.

В клипа момчето е поставено в ролята на куче и е развеждано с колан на шията в търговски център в Пловдив.

След унизителен клип: Задържаха Емили Тротинетката, Чеченеца и Куката


Обвинението от прокуратурата е квалифицирано като хулиганство, което предвижда наказание лишаване от свобода за срок до 5 години. Според събраните доказателства тримата са извършили действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието се отличава с изключителен цинизъм. 

На общ познат на Емили Тротинетката, Чеченеца и Куката било възложено да намери лесно податливо на манипулации лице, което да бъде убедено да изиграе ролята на куче, а видеото с него да се публикува в социалните мрежи и YouTube. Човекът започнал да увещава момчето да се съгласи да се срещне с неговите приятели. То е знаело, че тримата снимат клипове и са известни онлайн, но отказва неколкократно.

"Въпреки това общият познат продължава настойчиво до го убеждава колко е хубаво да се запознае с тези лица и че може да бъде известен като тях. Убедили го, че ще стане страхотно известен и не трябва да се притеснява. Казват му, че ще бъде в ролята на куче и ще му хвърлят предмети, които да донася, да лае и накрая да им подаде лапа", обясни районният прокурор на Пловдив Петър Петров.

След заснемането на видеото, то е публикувано в социалните мрежи, без знанието и съгласието на момчето. В деня на случката в пловдивския мол, никой не е сигнализирал полицията или на телефон 112 за срамното деяние. Затова се наложило прокуратурата да се самосезира от медиите и социалните мрежи.

В сряда, малко след като видеоклипът се появи в интернет, полицията в Пловдив задържа новите интернет сензации Чеченеца и Куката. Първоначално двамата бяха отведени за разпит. По-късно задържана бе и Емили, позната като Емили с тротинетката, която е била обявена за общодържавно издирване.

Във видеоклипа се вижда, че каишката на момчето държи именно Емили. Пред NOVA тя заяви, че не помни кой го е довел. Тя твърди, че е била принудена да го направи. Автор на сценария бил Тошо Куката. „Явно е било насилствено принудено, защото Тошо Куката има един навик да заплашва с бой, прави се на батка, на голям”, обясни Емили.

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) също се самосезира по публикации в медиите. Ще бъде образувано производство пред КЗД, в което да се установи налице ли е нарушение на Закона за защита от дискриминация под формата на тормоз по признак „увреждане“, извършено от тримата участници в клипа.

Междувременно Съветът за електронни медии (СЕМ) ще накаже  медиите, излъчили видеоклипа. СЕМ осъжда остро бруталното погазване на хуманността и откритата демонстрация на бездушие към хора със специални потребности, съобщиха от медийния регулатор.

Проверка срещу Чеченеца, Куката и Емили Тротинетката за дискриминация на лице с увреждане

Регулаторът докладва публикуваното от потребителите съдържание на съответните платформи за споделяне на видеоклипове YouTube, Facebook, TikTok, а към доставчиците на медийни услуги, вписани в Публичния регистър на СЕМ, разпространили клипа в нарушение на Закона за радиото и телевизията, ще бъдат предприети съответните административнонаказателни действия.

От МВР и прокуратурата апелираха родителите да бъдат изключително внимателни към съдържанието в интернет, до което имат достъп децата им. "Внимавайте какви инфлуенсъри следват, какви клипчета гледат. Често попадат на лоши пример и считат тези лица за добър пример", допълни прокурор Петър Петров.