„Когато има сигнал за нещо нередно, се възлага на всички контролни органи да извършат проверка. Приемали сме всякакви сигнали – дори малоумно звучащи. Опозицията казва: „Тези са хайдути”. Ние казваме: Това не е вярно”. Има си органи, които решават”. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира обвиненията на депутатката Елена Йончева срещу министъра на културата Боил Банов пред NOVA.

Елена Йончева пусна аудиозапис срещу министъра на културата Боил Банов
 
Предизборната надпревара започна. Но не започна по правилния начин. Право на опозицията е да критикува, да процедира сигнали. Но в аванс да се произнася присъда е малко прекалено”, заяви още Дончев.

Боил Банов: От четири години съм рекетиран с този запис
 
„Досега не съм видял кампания да е спечелена с подобни инструменти, с негативен пиар. Технологията е ясна, утвърдена. Не бих казал, че е висока технология”, коментира той.

Дончев: Наредих проверка на проекта за Ларгото
 
„Изборите ще бъдат спечелени от този, който бъде посочен от българските граждани. Този, който е по-добър. Надявам се това да сме ние”, каза вицепремиерът.
 
Томислав Дончев призна, че има проблем с интеграцията на ромското малцинство.
 
„Технологиите за това са правилни, навсякъде по света са ползвани. Но интеграцията в ушите на голяма част от българите звучи като нещо привнесено отвън - трябва да правим интеграция, защото някой в Европа ни е казал. Интеграцията в този ѝ вид, не се ползва с подкрепата на голямата част от българските граждани. Коя политика може да се провежда на инат? ”, коментира той. „Трябва да има истински обществен дебат по темата”, посочи вицепремиерът и допълни: „Безспорно образованието е ключът. Ако не искаме проблемът да изглежда по същия начин след 10 или 15 години, не трябва да допускаме нито едно дете да не е в клас”.

Дончев: Интеграция на малцинствата ще има, ако за тях се отнасят същите правила и отговорности като за останалите
 
„Фундаментални права не можем да ограничаваме. Една социална помощ се дава на някой не за да се чувства комфортно, а за да не умре от глад. В България има 35-36 основания на едно лице да му бъдат отпуснати социални плащания. И системата не е чувствителна, когато едно лице има 1-2-3-4-5 причини да получи социални плащания. В един момент се оказва, че сумите, които получава не са толкова малки”, коментира още Дончев.
 
„България е социална държава, колкото може да си го позволи. Но има ситуации, когато социалната политика от лекарство се превръща в отрова”, заяви вицепремиерът.
 
nova.bg