Свободата на демокрацията работи чрез институциите. Няма как да имаме свобода и демокрация без институции и правила. Отнасям се с респект и внимание към всяко гражданско искане, включително и извикано на площада под Министерски съвет. Демокрацията е това. Винаги ще има някой недоволен. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в предаването "Здравей, България" по NOVA.

Томислав Дончев заяви, че не обмислят оставка.

"Това, което се случва на площада е демокрация.Съжалявам, че не мога да заведа студентите си там. Опитвам се да чуя всяко недоволство.  В такава ситуация политиците трябва повече да слушат и по-малко да говорят. Имаме типичен сблъсък на партиен и държавен интерес. Не очаквам да загубим депутати, ако протестите продължат".

Четвърти пореден ден на протести (СНИМКИ)

Организирането на протест в подкрепа на правителството е леко странен жанр, но имаше повод – приемането на България в чакалнята на еврозоната.

„Сблъсъците не са по наша вина. Рисково е струпването на хора. Имаше радикални елементи, агитки и провокатори включително, но това не значи, че няма нормални интелигентни граждани в протеста, които не са пратени от никой“, посочи Дончев.

На въпрос дали влизат в ситуацията на Орешарски, Дончев посочи, че генезисът на този кабинет е бил различен. „При Орешарски нещата бяха различни. Този кабинет беше сглобен от всички отломки, останали в Народното събрание. Тогава ние бяхме водеща политическа сила. Това беше правителство на инат. Искането сега е за повече свобода, демокрация и справедливост. Това винаги е актуално и легитимно“, каза още Дончев.

И Благоевград се включи в антиправителствените протести (СНИМКИ)

„Не можах да разбера защо трябва да се иска оставката на правителството заради действията на главния прокурор. Не мога да разбера и защо когато арестуват действащ министър или зам.-министър това е добре, а когато има проверка по отношение на съветник на президента това е лошо. Не разбирам защо водим и двата разговора. От години разговорът е колко корупция има в България, а от друга страна говорим как е лошо, че се предприемат конкретни действия срещу конкретно лице. Как водим двата разговора едновременно? Ние управляваме и сме отговорни за всичко, което става. Ние носим цялата отговорност. Какво става от другата страна и кой го организира са ясни фигурите. Имаме участници от българския политически живот, някои от които високо институционално представени като г-н президента“.

Аз се надявам това напрежение да се катализира, да излезе човек, сред протестиращите и да каже конкретни искания, добави Дончев.

Ако целта е да се опази властта, това означава, че нямаш цели. А ние цели имаме, категоричен бе той.

Проф. Балтов: Протестите ще доведат до ръст на заболелите с COVID-19 в София

Той коментира и превишили ли са правомощията си полицаите. „Болно ми е, когато се стига до ситуация, когато едни български граждани се налага да е бият с други, особено, ако едните са с униформи. Тече проверка, която ще установи има ли нередни действия от страна на полицейски служител.  Няма как, ако един полицай е нападнат, да не отвърне”, поясни Дончев.

Щом има усещане за несправедливост означава, че всички политици, в това число и ние, не сме си свършили назад във времето работата, заяви Дончев.

Най-лесно е да накараш едни хора да вдигнат юмрук, тогава няма как да не спечелиш одобрението им, каза Дончев.
NOVA