Марияна Николова
Марияна Николова / Министерство на туризма
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова участва в работна среща за създаване на национално меню в българските заведения, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

В дискусията участваха проф. Пламен Моллов – ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив, и доц. Кремена Никовска от висшето училище, зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, президентът на Българската асоциация на професионалните готвачи Димо Димов и шеф-готвач Иван Манчев.

"Националното меню ще включва от предястие до десерт и ще представя типични и автентични продукти и ястия от 9 региона в страната", посочи министър Николова. Предвижда се то да стане част от представата за страната ни като атрактивна целогодишна дестинация.

"Менюто се създава със съдействието на университета и се базира на селекция, проведена от него съвместно с професионалните гимназии по туризъм и браншовите организации. Така чрез храната ще се изтъкнат кулинарните традиции и регионалните особености на България", каза проф. Моллов.