Съветът на коалицията обсъжда какво докладваме на ЕК
Съветът на коалицията обсъжда какво докладваме на ЕК / netinfo
Свършеното от страната ни по препоръките на Европейската комисия в областта „Правосъдие и вътрешен ред” и предстоящите действия на властта за покриването на изискванията на Брюксел ще бъде една от темите на заседанието на Политическия съвет на управляващата коалиция. В заседанието ще участват лидерите на БСП, НДСВ и ДПС – Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, както и политическите ръководства на трите партии.

Следващия четвъртък се очаква правителството да одобри доклада, който България трябва да изпрати до края на март в Европейската комисия за свършеното от страната ни по шестте показатели, по които трябваше да работим. Показателите са свързани предимно със съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност.

Като изпълнен ангажимент страната ни би могла да отчете приемането на четвъртите промени в Конституцията, без да са гласувани законодателните промени, които произтичат от поправката в основния закон. Предстои Народното събрание да приеме Закона за съдебната власт и Гражданския процесуален кодекс. Очаква се съдебният закон, с който ще се разпишат функциите на инспектората към Висшия съдебен съвет, да бъде сред обсъжданите въпроси на коалиционния съвет.

Сред темите на заседанието на Съвета на коалицията е и проектът на външно министерство за Закон за дипломатическата служба. Вицепремиерът Ивайло Калфин изрази надежда законът да получи подкрепата на коалиционните партньори от НДСВ и ДПС. Проектът предвижда ограничаване на политическите назначения на посланиците до 10 процента от всички назначения на ръководители на мисиите ни зад граница.

Възможно е на заседанието от ДПС и НДСВ да повдигнат въпроса и за комисията по досиетата, чието създаване се бави вече повече от два месеца.