Основните правила за шофирането по празниците са, първо, да имаме предварителен план за пътуването. Ясно е, че има задръствания, стават инциденти и трябва да си оставим достатъчно дълго време, за да стигнем от точка А до точка Б", каза Цвети Капитанова в рубриката за пътна безопасност "Визия 0".

По думите ѝ е по-добре да пътуваме през деня, отколкото нощно време. "Да изберем не най-краткия, а най-спокойния път за пътуване. Времето трябва да съблюдаваме – когато има слънце, това не значи, че няма да има лед на пътя. Неопитните шофьори трябва да бъдат особено внимателни с метеорологичните условия – ако те са лоши, нека изчакат, преди да предприемат пътуването", допълни тя. 

Над 900 полицейски екипа ще работят на терен по коледните и новогодишните празници

"Пътуването при зимни условия включва топли дрехи и одеяла в колата, достатъчно безнин и вода. Шофьорите с електрически автомобили трябва също да имат предвид, че батерията им може да откаже на пътя. Те трябва да внимават малко повечме, защото не навсякъде има станции за зареждане. В купето не трябва да има движещи се предмети, всичко да бъде обезаопасено, включително децата – в подходящи за тях детски столчета. Не бива да са облечени в дебели якета и пуловери, защото в против случай коланът не приляга добре по тялото и не обезопасява правилно", допълни тя.

Според нея не бива да има нещо в багажника, което да пречи на видимостта назад. "При висока скорост освен това те могат да литнат и за предизвикат инцидент, особено за хората зад нашата кола. Лед светлините и лампичките по колата са незаконни и недопустими – те разсейват както водача, така и останалите участници в движението. Ако има украса по колата, трябва тя да бъде безопасна и добре прикрепена, за да не предизвика проблем при падане", каза още тя.
Агенция "Фокус"