/ ThinkStock/Getty Images
Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на главния счетоводител в Община Созопол Златка М. за извършено от нея длъжностно присвояване в особено големи размери, съобщава NOVA.

Тя ще отговаря за това, че в периода от 29 август 2014 г. до 27 март 2017 г., с 34 отделни деяния, в качеството си на длъжностно лице и след като се е сговорила предварително с другите извършители - кметът на община Созопол Панайот Рейзи и Венцислав П., е присвоила чужди над 2 млн. лв.

Обвиниха кмета на Созопол, присвоил близо 2 милиона лева

Златка М. наредила сумата да бъде преведена от Община Созопол по две банкови сметки с титуляр физическо лице, което няма нищо общо с фирмата изпълнител. За улесняване на присвояването тя извършила и документни престъпления.

Като основание за банковите преводи - общо 72 на брой, се сочели договори за различни СМР в села на територията на общината - от ремонт на детска градина до авариен ремонт на улици и подпорни стени за ликвидиране на последици от стихийно бедствие.

Спрямо Златка М. е взета мярка за неотклонение „подписка“.  По същото досъдебно производство е привлечен към наказателна отговорност и Венцислав П. Повдигнато му е обвинение за присвояване в особено големи размери, осъществено в съучастие, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления.

Мъжът ще носи наказателна отговорност за това, че в периода от 29 август 2014 г. до 27 март 2017 г. е присвоил повече от над 2 млн. лв. от Община Созопол. Венцислав П. е с мярка за неотклонение „подписка“. Ако бъдат признати за виновни, двамата могат да получат наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество.

Могат да получат и забрана да заемат определени държавни или обществени длъжност и да упражняват определени професии.

Източник: nova.bg