Дарители помогнаха изцяло и напълно безвъзмездно на двама болни и възрастни хора да се подготвят и да посрещнат спокойно зимата. Домовете им бяха изпепелени при умишлено предизвикан палеж. Нямаха нито врати, нито прозорци. Нямаше дори ток, защото огънят беше унищожил проводниците.

Половин година след това се оказа, че възрастните хора продължаваха да живеят сред въглени. Група хора, провокирани от репортажа, само за три месеца ремонтираха изцяло за собствена сметка двете къщи.

Цялата история започва на 7 февруари. Четвърта къща в селото изгаря след пожар. Един от пострадалите домове е на дядо Цеко, който екип на NOVA завари  да плаче от безсилие. Не можеше да се примири с мисълта, че е изгубил единствения си дом и няма кой да му помогне. Няколко месеца по-късно домът му е в същото положение, а той – още по-отчаян.

Сега той посреща посетители през същата врата, но тя не е старата, обгоряла до въглен. Усмихва се през сълзи от радост.
Благодетелите три месеца работили. Свалили цялата стара мазилка и обновили стените, боядисали и пода, и стените и таваните. Дядо Цеко гледал и чак не му се вярвало, че това се случва. Приятели и съседи, които идват да видят, са изненадани приятно.

С благодарност винаги ще споменават дарителите въпреки, че те настояли да останат анонимни. Непознато добро обаче няма и тези хора ще разпознават него в стореното. Ще си спомнят как дни наред изкарвали строителните отпадъци за своя сметка, мерили, докарвали материали, за които пак те плащали.

Довели и техни работници, които направили къщата отново годна за живеене – с нова електроинсталация, с врати и прозорци, които могат да се затворят, с уюта на топлите и светли цветове на стените и най-вече с неподправената добрина и човечност.