Съюзът на съдиите в България поиска оставката на целия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), предаде БТА.

В писмо до членовете на Пленума на ВСС, изпратено и до медиите, от най-голямата съдийска организация у нас изброяват редица доводи за искането си. И казват, че позицията съзнателно се фокусира единствено върху констатациите за некомпетентно администриране на съдебната власт по съдоустройствените технократски проблеми.

Сред доводите, които посочват от ССБ, са и "отговорността на ВСС за избора на главен прокурор, чиито нравствени и професионални качества още преди избора бяха поставени под съмнение".

Членове на ВСС подадоха оставки

Съдиите искат оставка и за "уронвания авторитет на правосъдието", включително от главния прокурор и министъра на правосъдието, за публично оповестените твърдения за противоконституционни влияния върху кадровите решения за назначаване на председатели на съдилища.

Съдийската организация е на мнение, че ВСС не е дал какъвто и да било знак, че има воля и компетентност за водене на открит и честен разговор за действителните измерители на независимостта на съдебната власт.

Преди няколко дни Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова, членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, подадоха оставка.