/ ThinkStock/Getty Images
Дядото на детето призна вината си и поиска дело по съкратеното производство
Окръжният съд в Добрич прекрати делото срещу дядото на 9-годишното момче, което издъхна от отровния газ фосфин в дома си в село Кардам, и го върна на прокуратурата.

Държавното обвинение трябва да отстрани противоречие между фактическите обстоятелства и правната квалификация в обвинителния акт, предава NOVA.

Обвиниха дядото на момчето, починало от отравяне в Кардам

На първото - разпоредително, заседание подсъдимият Живко И. - на 61 г. потвърди, че признава вината си и поиска делото да бъде гледано по реда на съкратеното съдебно следствие.

Това ще бъде решено след като окръжната прокуратура отново внесе обвинителния акт. Трагедията сполетя семейството с шест деца, отглеждани от баба им и дядо им, през октомври 2019 година.

Оставиха за отглеждане при бабата и дядото децата от Кардам (ВИДЕО)

За да прогони плъхове от къщата, Живко И. сложил таблетки от силно токсичния биоцид "Delicia" в дупки в стена в стаята, в която спели три от децата. Замазал ги с кал, което още повече ускорило отделянето на активното вещество.

Семейството извикало екип на "Спешна помощ", след като децата започнали да се оплакват от гадене, болки в стомаха и тежест в гърдите. Дядото не споменал пред медиците за сложената отрова в стаята, според обвинението на прокуратурата.

9-годишното дете издъхва вследствие на сърдечен арест, настъпил от вдишване на отровата, установява съдебномедицинската експертиза. Неговата сестра И.М. получава средна телесна повреда от отровния газ и е лекувана в болница. Бащата на момичето, който се яви на разпоредителното заседание, поиска 10 000 лева обезщетение за причинените вреди.
nova.bg