Системата беше въведена като официален вход в болниците на 1 ноември миналата година.етец
Системата беше въведена като официален вход в болниците на 1 ноември миналата година.етец / БГНЕС, архив
Системата за пръстова идентификация в болниците остава да действа до окончателното произнасяне на съда за нейната легитимност. Това става ясно от определение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), с което се отменя решението на по-долната инстанция, съобщи NOVA.

ВАС спря пръстовите отпечатъци като метод за регистрация в болниците

В мотивите си петчленният състав посочва, че “не е налице ограничаване правото на болните пациенти да имат достъп до лечение и профилактика, нито жалбоподателят сочи реални вреди или настъпването на бъдещи такива за пациентите, които дори да не са материални вреди, не биха могли да бъдат компенсирани по някакъв начин в последствие след отмяната на акта“.

Целта на т. нар. “пръстов отпечатък“ беше да повиши контрола над изразходването на парите от здравни вноски, като гарантира, че се плаща само за реално присъстващи в болницата пациенти. Още при самото й лансиране тя беше приета с огромна съпротива от пациентите.

Обмислят премахване на пръстовия отпечатък като вход за болниците

Системата беше въведена като официален вход в болниците на 1 ноември миналата година. За разработването на системата НЗОК плати на спечелилия поръчката консорциум “Стемо Гама Консулт" 477 000 лева с ДДС, а болниците бяха задължени да си купят за своя сметка чекиращите устройства на стойност 286.80 лева всяко. По-големите болници бяха принудени да купят между 50 и 80 устройства, за да посрещнат обичайния поток от пациенти.