Софийският градски съд отказа да промени мярката на Кристиан Николов в по-лека. Определението подлежи на обжалване и протест. "Начинът, по който е извършено престъплението характеризира обвиняемия като изключително безотговорен, лекомислен и самонадеян", посочи съдията по делото. И добави, че Николов представлява реална заплаха за обществото, както и че има вероятност той да се укрие.

Кристиан Николов е обвинен, че умишлено е причинил смъртта на журналиста Милен Цветков, при катастрофата в средата на април тази година. За извършеното от него деяние законът предвижда тежко наказание „лишаване от свобода“ за срок от петнадесет до двадесет години или доживотен затвор, както и възможността на лицето да избегне наказателното преследване, отбелязаха от пресцентъра на Апелативна прокуратура София.

Кристиан Николов, убил Милен Цветков с джипа си, иска по-лека мярка

Пред съда Николов изказа съболезнования на семейството на Милен Цветков. Той заяви още, че няма да се укрива или да бяга. "Знам какво ме чака, смятам да поема пълна отговорност", допълни обвиняемият и поиска мярката му от задържане под стража да бъде изменена в по-лека. Той се намира в ареста вече шест месеца и половина.

Адвокатът Любомир Таков поиска от съда да наложи домашен арест на Николов, като му бъде сложена и електронна гривна, за да бъде откриваем. Според него няма опасност 22-годишният мъж да се укрие, защото живее в София, семейството му също и е сгоден. Също така Николов вече съдействал на разследването. По думите му след катастрофата обвиняемият помогнал на пострадалия Цветков и не е напуснал произшествието.

25 тома доказателства за катастрофата с Милен Цветков

Прокурорите по делото съобщиха, че досъдебното производство вече е към своя край, а доказателствата обуславят извода, че "деянието е извършено умишлено, с евентуален умисъл". Според тях няма причина мярката на Николов да бъде изменяна в по-лека.

Прокурор Иван Кучиев отбеляза, че според експертизата обвиняемият е шофирал след употреба на три вида наркотик, сред които кокаин и амфетамин. Това обаче не възпрепятствало способността му да възприема и контролира действията си и не е довело до разстройство на съзнанието му, според вещите лица.

Установено е било още, че Николов е имал видимост към кръстовището и светофарната уредба, която е светела в червено, където е станало произшествието. На разстояние от 16-17 м от колата на Милен Цветков, той се е движил с 99 км/ч. и не е предприел действия да предотврати катастрофата.

Експертиза е показала, че смъртта на Милен Цветков е била неизбежна, независимо от каквато и да е медицинска помощ.

Източник: БТА