Съдът оповести мотивите си за постоянния арест на Очите и групата му
Съдът оповести мотивите си за постоянния арест на Очите и групата му / netinfo

Апелативният съд в Бургас оповести мотивите си за постоянния арест на Димитър Желязков-Очите и групата от 12 негови приближени. Вчера тричленен състав на съда потвърди постоянната мярка за неотклонение “задържане под стража”, наложена на 13-те обвиняеми от БОС.

Според апелативните магистрати, определението на Бургаския окръжен съд следва да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно.

В мотивите на съда е посочено, че първоинстанционният съд обосновано е приел, че обвиняемите са извършители на престъплението и че съществува реална опасност те да се укрият.

За деянията, предмет на обвиненията срещу Димитър Желязков-Очите, Янко Гюров, Диньо Динев, Веселин Василев, Йордан Георгиев, Георги Джендов и Новак Купенов, законът предвижда наказание “лишаване от свобода” от 5 до 15 години.

Според прокуратурата Очите и Гюров в съучастие са образували и ръководили от 2000 –ата година насам цялата престъпна група за разпространение на наркотици, а останалите са били ръководители на отделните й подструктури.

Другите обвиняеми – Недко Костадинов, Петко Бобчев, Димитър Стоянов Желязков, Гроздан Балабанов, Деян Друмев и Васил Александров могат да получат присъда от 3 до 10 години затвор, като участници в нея.

Според магистрарите, тази наказуемост за престъпленията-предмет на обвинението, показва, че 13-те са привлечени за извършени тежки умишлени престъпления. В мотивите си съдебния състав се е съобразил и с действащото в момента Европейско законодателство и практиката на Европейския със в подобни дела.

Решението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.