Съдът даде ход на делото срещу Вальо Топлото
Съдът даде ход на делото срещу Вальо Топлото / cнимкa: Sofia Photo Agency
Софийският градски съд проведе поредното си заседание по делото за длъжностно присвояване срещу бившия директор на столичната „Топлофикация” Валентин Димитров. Подсъдими за присвояването на близо 6 млн. лева от дружеството, заедно с Димитров, са друг бивш началник на „Топлофикация” Георги Рогачев, заместникът му Емил Андонов, Лина Албанска и Мая Стоилова.

Свидетелят и бивш отговорник за обществените трезори в „Пощенска банка” Петър Лефтеров даде показания, според които Валентин Димитров е бил клиент на банката от 1998 г. Той имал четири сейфа до април 2006 г., когато решил да се откаже от два от тях и ги прехвърлил на Мая Стоилова, която е собственик на фирма „Шивър”. Според прокуратурата „Топлофикация” е била системно източвана именно чрез нея. Наблюдаващият прокурор по делото Божидар Джамбаов заяви, че на този етап е доволен от развитието на процеса. „Мисля, че свидетелските показания, дадени до момента, са тези, които бяха дадени в досъдебното производство. Естеството на обвинението е такова, че голяма част от нещата ще бъдат доказани с аргументите по делото и с назначената експертиза. Свидетелските показания са един допълнителен щрих относно това, че нашата теза е правилна”, каза още Джамбазов.

Защитникът на Валентин Димитров Лъчезар Таков остана недоволен от свидетелските показания и заяви, че част от свидетелите нямат място в това производство, тъй като делото се касае за присвояване на пари от „Топлофикация”. По думите му тези сейфове нямат нищо общо с това присвояване и този свидетел изкуствено се появява в това дело, за да се повлияе на гражданите.