Съда, прокуратурата и следствието да публикуват годишните си доклади
Съда, прокуратурата и следствието да публикуват годишните си доклади / netinfo
Ръководителите на съда, прокуратурата и следствието да публикуват годишните си доклади препоръчват от програмата "Достъп до информация"

Достъпът до информация в съдебната система би се подобрил, ако ръководителите на съда, прокуратурата и следствието бъдат задължени да публикуват годишните си доклади. Това е една от препоръките за промени в правилника за съдебната администрация, подготвени по проекта "Инициатива за укрепване на съдебната система" съобщи Кирил Терзийски, адвокат в програмата "Достъп до информация".

Промяната в правилника за съдебната администрация в районните, окръжните, военните и апелативните съдилища ще даде възможност на гражданите да си съставят собствено мнение за дейността на всяка структура в рамките на съдебната система, обясни Кирил Терзийски. Според сегашното законодателство задължение за публикуване има единствено Висшият съдебен съвет (ВСС), посочи той.

Друга препоръка за подобряването на достъпа на информация е да се въведе задължение за председателите на съдебните състави да мотивират решението си, когато постановят дадено заседание да се гледа при закрити врати. В досегашната практика липсва възможността за контрол върху тези решения.

ВСС също трябва да публикува своите решения и мотивите си към тях. Това е предвидено по закон, но не се случва в практиката, каза Терзийски.

Предложените изменения и препоръки ще бъдат обсъдени на среща в Министерството на правосъдието, която ще се състои в близките дни, информира адвокатът.