Светлозар Лазаров: Трима души в момента клатят държавата
Светлозар Лазаров: Трима души в момента клатят държавата / снимка: БГНЕС, архив

Бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров каза пред съда днес, че няма нищо общо със специалните разузнавателни средства по случая "Червеи".

„Името ми беше замесено във вътрешната комисия в НС и беше търсен повод да бъда отстранен от длъжност, тъй като имах 5-годишен мандат", каза Лазаров.

Софийският градски съд заседава днес по делото "Червеи". Подсъдими са бившият председател на СГС Владимира Янева и бившият директор на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов.

Местан: Скандалът „Яневагейт" цели да постави Борисов в зависимост

Свидетели днес по процеса са и бившият министър Цветлин Йовчев, бившият председател на ДАНС Владимир Писанчев и заместничката му Ваня Стефанова.

Принципно Лазаров бил на мнение, че разрешените от съда СРС-та трябва да минават през него като главен секретар, но тогавашният министър Цветлин Йовчев му казал, че дирекция "Вътрешна сигурност" била подчинена по закон на министъра.

Станимир Дойчев - приложен администратор в МВР, разказа, че трима служители на ДАНС са идвали по заповед на министъра на вътрешните работи. Дойчев бил извикан, за да им покаже няколко информационни системи. След като пристигнали в изчислителния център на МВР, той им помогнал да си сложат компютри, защото вече имали направени пароли.
Дойчев уточни, че паролите им били дадени от дирекция КИС в министерството. Той бил с агентите два-три дни.

Исканията за СРС по случая „Червеи" - правени по необичаен ред

Пред журналисти Лазаров коментира, че името му е било "пришито" към този случай, с който нямал нищо общо. По думите му това се е случило по време на заседания на вътрешната комисия към Народното събрание, откъдето тръгнали изявленията, че е свързан с казуса. Според Лазаров целта е била да бъде отстранен като главен секретар на МВР. Той допълни, че върху него е бил упражнен груб политически натиск от ДСБ, защото не е допуснал да бъде опожарен парламентът или да бъде разбит Министерският съвет. Лазаров допълни, че е подал оставка, защото този политически натиск е започнал да се отразява на системата на МВР.

По думите му трима души в момента "клатят държавата" - министърът на правосъдието Христо Иванов, председателят на Реформаторския блок /РБ/ Радан Кънев и депутатът от РБ Атанас Атанасов. Целта според Лазаров е овладяване на "определени постове в определени системи".

Източник: БТА