Светлан Стоев
Светлан Стоев / пресцентър, МВнР
Министърът на външните работи Светлан Стоев представи външнополитическите приоритети на България пред  Дипломатическия корпус и благодари на представителите на  83 страни и международни организации за техните усилия и принос за задълбочаването на сътрудничеството с България във всички области от взаимен интерес. Това съобщиха от Министерството на външните работи.
 
"Бих искал за пореден път да подчертая мотото на служебното правителство - почтеност, прозрачност и приемственост. За мен като дипломат от кариерата приемствеността има основна роля във външната политика", заяви Стоев по време на срещата в резиденция „Бояна“.
 
В своето изказване министърът открои двата основни приоритета в работата си като министър на външните работи -  организацията на изборите зад граница и изпълнението на целите във външната политика, които остават непроменени. Сред тях той посочи защитата на българските национални интереси и насърчаването на мира, стабилността, сигурността, правата на човека, демокрацията и просперитета в регионален и световен мащаб.

Стоев: България винаги е показвала воля за конструктивен и прагматичен диалог със Скопие
 
Основни приоритети на България във външната политика остават присъединяването към Еврозоната и Шенгенското пространство, приемането на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Ключов външнополитически приоритет е и европейската интеграция на страните от Западните Балкани.
 
„България е и ще продължи да бъде един от най-силните поддръжници на процеса на разширяване, както вече демонстрирахме това по време на българското председателство на Съвета на ЕС и по време на съвместното ни председателство с Република Северна Македония на Берлинския процес през 2020“, каза Светлан Стоев. Той изтъкна, че българската подкрепа за страните от Западните Балкани е последователна и се основава на ключови принципи на следване на критерия за индивидуалните постижения на всяка една страна кандидат и изпълнението на съответните критерии.
 
Стоев потвърди приемствеността и в политиката по отношение на европейския път на Северна Македония като подчерта, че през последните години България е изразявала притеснения по повод изпълнението на двустранния Договор от 2017 г. Българската страна настоява нейните тревоги да бъдат зачетени в Преговорната рамка за Република Северна Македония, която определя правилата на процеса на присъединяване.

Светлан Стоев: Решенията по НАТО 2030 ще определят бъдещата посока на Алианса
 
България ще продължи да бъде активен, надежден и предсказуем партньор в Европейския съюз и НАТО, потвърди Светлан Стоев. "Оценяваме координация на ниво ЕС в отговор на предизвикателствата, свързани с коронавируса. Силата на единството на страните-членки е очевидна и в лицето на безпрецедентната криза, причинена от пандемията COVID-19", заяви външният ни министър.
 
Той припомни, че България е една от седемте държави членки, които от 1 юни започнаха да издават цифрови сертификати на ЕС, които ще улеснят безопасното движение и ще допринесат за съживяването на икономиките, туристическата екосистема и международната мобилност. Според Стоев ЕС се нуждае  от оперативна съвместимост на сертификата на международно ниво.
 
Във връзка с предстоящата среща на високо равнище в София в рамките на българското председателство на инициативата "Три морета", Стоев изтъкна, че амбицията на страната ни е да проведе успешна и продуктивна среща и бизнес форум с широко участие на държавни агенции, банки за развитие, компании от региона и частни инвеститори.
 
"Очакваме и участие на високо ниво от Европейската комисия, САЩ, Международния валутен фонд и други партньори", каза  Светлан Стоев като подчерта, че осезаемите резултати при реализирането на стратегическите трансгранични и регионални проекти в рамките на Инициативата са от ключово значение за целия регион.
 
В двустранните си отношения България се стреми към взаимноизгодно сътрудничество в областта на икономиката, търговията и инвестициите, както и в културния обмен между народите. Подчертано беше желанието за по-нататъшно стимулиране на сътрудничеството със страните от Северна и Южна Америка, основано на споделени ценности в ключови сфери.
 
В отношенията си с Русия "България се ръководи от своите национални интереси и международни ангажименти и задължения, произтичащи от членството ни в ЕС и НАТО" , каза външният ни министър. Той заяви, че двустранното сътрудничество може да бъда подобрено на базата на равнопоставен политически диалог, а за отношенията ЕС-Русия българската страна смята за изключително важно балансираното прилагане на 5-те водещи принципа на Съюза към Русия.

„Страните от „Източното партньорство“ остават ключов приоритет в българската външна политика“, каза Светлан Стоев. България е сред най-активните поддръжници на инициативата.
 
Външният ни министър открои и традиционно приятелските отношения на България със страните от Близкия изток и Африка, базирани на взаимното уважение, добро двустранно сътрудничество и връзки между хората. По отношение на конфликта между Израел и Палестина той изтъкна, че дипломацията е най-доброто средство за постигане на мира.
 
Като приоритетни области във външната ни политика министърът открои и партньорствата със страните от Азиатско-Тихоокеанския регион и  потенциала за развитието на сътрудничество, както на двустранно ниво, така и в рамките на ЕС.
 
Доайенът на Дипломатическия корпус, посланикът на Палестина д-р Ахмед Ал Мадбух благодари на министър Стоев, че той и МВнР са винаги открити за обсъждане на важни въпроси с чуждестранните дипломатически представители.
 
Външният ни министър подчерта, че присъствието на толкова много чуждестранни дипломати на срещата демонстрира колко важни са връзките помежду ни. Светлан Стоев изрази надежда досегашното ни сътрудничество с чуждестранните партньори на България да продължи да се задълбочава.