Светият синод може да изчака погребението на дядо Кирил преди да избере наместник
Светият синод може да изчака погребението на дядо Кирил преди да избере наместник / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Има вероятност днес да не бъде избран наместник, който да ръководи делата на Варненската епархия до избора на наследник на дядо Кирил. Това съобщи Александра Карамихалева от пресцентъра на Светия Синод, като уточни, че най-вероятно участниците в заседанието ще изчакат погребението на митрополита.

Съгласно църковните правила овдовялата епархия може да функционира без ръководител не повече от три месеца, допълни още Карамихалева.

Светият Синод се събра в пълен състав на извънредно заседание след внезапната смърт на Варненския митрополит Кирил. След избора на патриарх Неофит, още не е избран Русенски митрополит, предстои да бъде избран и Западноевропейски митрополит, след като преди месец дотогавашният митрополит Симеон се отказа от поста си по здравословни причини. Така в БПЦ трябва да бъдат избрани трима нови митрополити.

Междувременно преди старта на заседанието Сливенският митрополит Иоаникий заяви пред журналистите, че няма претенции да бъде наместник на Варненската и Великопреславска епархия. Предположението за подобно решение е провокирано от близостта на епархиите.

Варненският и великопреславски митрополит Кирил беше открит мъртъв във водите на Черно море. Причината за смъртта е удавяне. По тялото му липсват външни травми и няма данни за насилствената смърт, показват резултатите от аутопсията.

Поклонението пред митрополит Кирил ще бъде в четвъртък в катедралния храм „Свето Успение Богородично” във Варна. Тялото на дядо Кирил му ще бъде положено в Алеята на митрополитите в Старите варненски гробища.