Студентите: Окупацията на Ректората беше крайна, започва активна блокада на НС
Студентите: Окупацията на Ректората беше крайна, започва активна блокада на НС / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Студентите: Окупацията на Ректората беше крайна, започва активна блокада на НС
68147
Студентите: Окупацията на Ректората беше крайна, започва активна блокада на НС
  • Студентите: Окупацията на Ректората беше крайна, започва активна блокада на НС

Студенти от Софийския университет на противоположни мнения за това да остане ли, или не окупацията на сградата на Ректората на висшето училище.

В предаването „Кой говори" по Дарик студентът Ангел Златков заяви, че окупацията ще спре утре сутринта, а всички студенти ще излязат от университета. По-късно през деня обаче „Ранобудните студенти" разпространиха декларация, с която обявяват, че окупацията не отпада, защото е успяла. Заместник-ректорът на Софийския университет доц. Милена Стефанова заяви, че ректорското ръководство очаква крайното решение на студентите.

Студентът от Софийския университет Ангел Златков заяви, че окупацята прекъсва утре сутринта, защото студентите са вече уморени и се местят пред сградата на Народното събрание, където протестът им ще продължи. „Окупацията на Софийския университет продължава до утре сутринта, а утре университетът ще е отворен за учебни занятия, стига ректорското ръководство да прецени, че могат да бъдат провеждани. Няма как всички да са гласували по един и същ начин, но това беше прието с мнозинство", допълни Златков.

Информацията, че окупацията спира беше опровергана от „Ранобудните студенти" по-късно през деня. Според Станислав Касчийски от окупацията, решението ще бъде гласувано отново тази нощ. „Това, което мога да ви кажа е, че настроенията са разнопосочни и задължително това ще трябва да се гласува още веднъж. Ние не трябва да се предаваме", каза Касчийски.

По-рано през деня „Ранобудните студенти" изпратиха съобщение до медиите, в което посочват своята позиция относно появилата се информация, че блокадата на Софийския университет пада. "Окупацията на Ректората не пада! Тя няма как да падне, защото успя! Успя, благодарение на усилията на много хора и на помощта на всички Вас", пишат студентите.

„Преди няколко седмици група студенти, нарекли себе си "Ранобудните", започнаха серия от демонстрации, които да провокират реакцията както на цялото българско общество, така и на студентите като общност - към безобразията, които управляващата класа извършва в продължение на години, но която достигна най-критичната си точка в последните месеци, към абсурдността на настоящата политическа реалност, към цинизма и безхаберието", се посочва в съобщение на "Ранобудните студенти", които окупираха на 25 октомври вечерта Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Окупацията на Ректората на Софийския университет беше крайна, извънредна стъпка, се казва още в съобщението. „Тя имаше за цел да привлече студенти, преподаватели и общественост към една обща кауза - и успя! "Ранобудните студенти" спечелиха и
своеобразния дебат с управляващите - те така и не намериха нито лице, нито аргументи, с които да застанат срещу тях!", пишат студентите.

„Така, обединени и сплотени в каузата, "Ранобудните студенти" взеха категорично решението, че е дошло времето тези сили да се насочат пряко на правилното място - Народното събрание", се посочва в съобщението. "Окупацията на Ректората не пада - тя, няма как да падне, защото успя! Успя, благодарение на усилията на много хора и на помощта на всички Вас!", пишат студентите.

В съобщението "Ранобудните" заявяват, че окупацията сменя формата си - тя, се претворява в активна блокада на Народното събрание.

Заместник-ректорът на СУ фСтефанова обясни, че ръководството очаква решението на студентите. „Ректорското ръководство се опитва да организира най-неотложните дела, колкото е в състоянието му да го направи. Очакваме от студентите тяхното решение", допълни Стефанова

Студентите са категорични, че въпреки умората няма да се откажат от искането за оставка на кабинета.