Студенти отново окупираха  Софийския университет, искат оставки
Студенти отново окупираха Софийския университет, искат оставки / снимка: БГНЕС
Студенти отново окупираха Софийския университет, искат оставки
69766
Студенти отново окупираха Софийския университет, искат оставки
  • Студенти отново окупираха Софийския университет, искат оставки

Софийският университет "Св. Климент Охридски" през тази нощ отново бе окупиран от студенти. Младите хора са категорични, че докато няма оставка, няма да има и занятия в Ректората.  Администрация също няма да бъде допускана до сградата. По думите им окупацията е ефективна и безсрочна.

20-30 студенти след края на лекциите в петък са уведомили охраната, че отново Ректоратът ще бъде заключен. Групата, осъществила окупацията на ВУЗ-а, не е част от „ранобудните студенти", но е участвала в протестите срещу правителството на Пламен Орешарски.

След 2.00 часа младите хора прочетоха декларация, в която определят себе си като „студенти, които подновяват окупационния протест". Исканията остават същите като тези от предишната инициатива - оставка на кабинета "Орешарски" и разпускане на парламента с цел нови избори. Този път окупаторите настояват и за оттеглянето на ректора на СУ проф. Иван Илчев.

Около 10 ч. тази сутрин ректорът на СУ Иван Илчев се е срещнал с трима от студентите, окупирали Ректората. В интервю за БНТ той заяви, че 30 човека са отказали да излязат снощи от сградата на СУ. Едва половината от тях са били студенти, подчерта Илчев. По думите му в момента в сградата има десетина човека. Той изрази теза, че зад тези действия стои някой, който иска напрежение. "Цялата тази работа е чист шантаж", заяви Илчев. "Не може 10 човека да пречат на 25 хиляди", допълни той и каза, че се търсят варианти за изход от създалата се ситуация.

За Дарик част от студентите, окупирали СУ, подчертаха, че новата окупация е нещо нормално и тя ще протече както трябва. На въпрос защо са предприели тези действия точно по време на сесията, те отговориха: „Защото времето няма все да чака нас. Винаги ще бъде неподходящия момент".

Тази сутрин пред заключените врати на Ректората имаше студенти, които подкрепят пълната окупацията, както и такива, които подкрепят исканията на протестиращите студенти, но не и начина, по който изразяват недоволството си: „Да помислят малко. Подкрепям исканията им, но нека протестират по илиците, пред Народното събрание, ние тук си нарушаваме режима в момента. Имаме да си взимаме изпити. Накрая ще обявят нулева година и ние кога ще завършим - 2020 година с тези окупации. Колко човека са отвътре, а колко са отвън?!"

В интервю за предаването "Седмицата" на Дарик министър Мариана Георгиева също коментира окупацията на СУ. "Изместен е фокусът на гражданската енергия на студентите. След като свалиха окупацията предишния път, не се е случило нищо, което да ги притесни с непремерена политика. Напротив - направени са много стъпки, които бележат добра политика. Енергията на младите хора е някак си под наем на други цели. Политиката на парламента е в правилната посока", заяви Георгиева.

Ето пълния текст на студентската декларация, прочетена тази нощ:

В края на октомври 2013, след месеци обществено недоволство, пренебрегвано от властите, част от студентите започнаха окупация на Университета. Поради собствената ни липса на опит с безчестните начини на действие на престъпниците, разпореждащи се с държавната власт, тази окупация беше неутрализирана, смекчена и свалена. Осъзнаваме, че това не бива да се повтаря.

Наша отговорност пред България е да подновим истинските протестни студентски действия, които от 1990 насам винаги са минавали през солидарност с обществения интерес срещу най-корумпираните посткомунистически правителства на страната. Дължим много на общественото доверие, създадено през първата половина на ноември 2013 и молим всички будни граждани да извинят грешката ни.

Длъжни сме заедно да свалим 42-то "Народно" събрание - и то без симпатии към никоя от силите там. Ние сме част от всички български граждани, които протестират срещу мафиотското управление на страната.

В студентска декларация от 16 ноември 2013 беше заявено, че окупацията ще бъде подновена, ако има провокации към протестиращите студенти. Такива провокации имаше и има, при това многобройни. На първо място, Ректорът на нашия Университет проф. Иван Илчев, който за съжаление не успява дори да прикрие личната си зависимост от престъпната БСП, не защити академичната автономия, когато полиция незаконно влизаше на университетска територия. На фона на предишни Ректори, както и на фона на събитията в Украйна, когато академичните ръководства заявяват истинска съпричастност със справедливия протест на студентите си, ние бяхме оставени сами и дори притискани да изоставим действията си. Дори сега охраната ни отказва съдействие по заповед на Ректора, което не ни спира да гарантираме сигурността на окупираната сграда. Обвинението, че пречим на колегите си и на сесията отхвърляме с аргумента на професор Кьосев, че просто повече така не може. Нашият отговор е, че проф. Илчев повече не може да бъде наш ректор.

Ние искаме оставката му от поста, за който той се оказа негоден. Разбира се, ако проф. Илчев желае да доведе външни сили в Ректората, това би било поредно доказателство за неспособността му да бъде на висотата на поста си. Също така искаме оставката на проф. Токушев, който опорочи Конституцията на страната.

Мониторинговият доклад на Европейската комисия потвърждава, че България не може да продължава да пренебрегва елементарен морал и законност. Съдебната система, политическата легитимност и доверието към институциите на практика са съсипани. Ние отказваме да търпим това.

Правителството продължава да взима трайно обвързващи страната заеми с нищожен социален ефект. Прокуратурата прикрива прането на пари от страна на Христо Бисеров и го представя пред обществото само като свидетел по други дела. "Народен" представител, скандалният Волен Сидеров си позволява грубиянски прояви спрямо френски дипломати и български журналисти. Отново "народен" представител, Страхил Ангелов извърши недопустимо действие, изразявайки подкрепа за Башар Асад в Сирия, с което злепостави страната ни. Абсолютно неприемливият Делян Пеевски незаконно заседава в Парламента докато подготвя информационния монопол над разпространението на печата.

Подготвя се и поредното разхищение на природен ресурс с незаконни строежи в Странджа.

Същевременно няма и никакво държавно решение в интерес на тютюноработниците или бежанската криза. Всичко това показва парализата на управлението, заинтересувано само от прокарването на руски интереси у нас.

Всичко това ни кара да подновим окупацията на Ректората на Софийския университет като знак на отхвърляне на сегашната власт.

Заявяваме, че повече няма да се поддадем на никакви опити за подмяна на протестната необходимист. България, както и Украйна, има защо да се бои за бъдещето си на цивилизована страна в европейското семейство. Затова отказваме да приемаме разпорежданията и решенията на това управление.

Както на 1 ноември 2013, призоваваме всички български граждани към гражданско неподчинение, бойкот на властта и ефективен протест. Съзнаваме, че всеки следващ път събирането на гражданската енергия става по-трудно, но вече не можем да приемем нищо по-малко от оставка на кабинета, разпускане на "Народното" събрание и отговорност на лицата, участващи в проваленото управление на Родината ни.

На 25 октомври 2013 г. „Ранобудните студенти" обявиха пълна окупация на Ректората на СУ, а на 17 ноември тя беше прекратена и протестиращите студенти се преместиха в аулата на висшето училище, за да може да започнат учебните занятия в Ректората.

На 14 януари "Ранобудните студенти", че свалят окупацията в Софийския университет напълно.