Стойчо Кацаров: Здравeопазването ни удари дъното, трябва пълна промяна
Стойчо Кацаров: Здравeопазването ни удари дъното, трябва пълна промяна / снимка: MorgueFile.com

Достъпът до общопрактикуващи лекари, специалисти от доболничната помощ и болнична помощ е затруднен. Това коментира в предаването „Кой говори" по Дарик главният секретар на Българския лекарски съюз Димитър Ленков. Той допълни, че от съсловната организация са предупреждавали управителя на НЗОК Пламен Цеков за последиците от методиката, която се прилага и лимитирането на дейностите. Ленков увери, че болниците и лекарите ще продължат да работят съзнателно и в интерес на българския пациент.

Според доктор Стойко Спиридонов, който е председател на Националната асоциация на частните болници, понастоящем здравеопазването ни изживява най-голямата си криза. По думите му достъпът до здравеопазване в България е най-лесният за пациентите, а въпросът е, че резултатността от този достъп е слаба.

Председателят на националната асоциация на специалистите от доболничната помощ Георги Ставракиев обясни, че ситуацията в доболничната помощ е по-тежка, отколкото в болничната и особено това се отнася за специализираната доболнична помощ. Според него у нас е налице парадоксът, че достъпът до болниците е един от най-лесните в Европа, но достъпът до специалисти - един от най-трудните. „Затрудненият достъп към специализираната извънболнична помощ остава факт, а от друга страна, има осигурен байпас, тоест заобикаляне на тази специализирана помощ като филтър за улеснена хоспитализацията в болниците, а спирачката там е налагането на делегирани бюджети. Този нон сенс поставя цялата здравна система в невъзможна ситуация", каза той. По думите на Ставракиев по този начин медицинската целесъобразност, която трябва да е водеща при определяне показанията за хоспитализация е нарушена в повечето случаи.

Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването констатира, че системата на здравеопазване се намира в много лошо състояние от години и цитира данни от класацията по индекса Euro Health Consumer, според която страната ни е на последно място от 2010 година насам по качество и достъпност на здравеопазването. „Тази година стигнахме абсурда, до неподозирани ниво - да лимитираш отделните дейности в болниците, които съвсем закономерно предизвика недоволството и протестите както на лекарите, така и на хората, които се лекуват. Това е кулминацията на некомпетентността, безотговорността и на чиновническия подход в здравната система и оттук нататък има само една възможност - пълна промяна в здравната система, на начина на функциониране на здравната каса и взаимоотношенията с лечебните заведения", категоричен е Кацаров.

Според него в интерес на хората е шефът за здравната каса Пламен Цеков да остане за момента, да отмени лимитите, да извърши спешни мерки, които могат да бъдат реализирани. „Нека да извърши спешните необходими мерки, да отмени лимитите за болниците, да разшири регулативните стандарти и да си ходи", коментира той.

Гостите се обединиха около становището, че принципът на работа на здравната каса трябва да е такъв, какъвто е бил след създаването й - да се плаща за свършена работа, а не да издържа структури и да въвежда лимити. Парите трябва да вървят след пациента, а в момента пациентите вървят след парите, обобщи лаконично Стойко Спиридонов.

Целия разговор в предаването "Кой говори" чуйте в Radio.DarikNews.bg