Становище на психолози - ключово при акцията срещу стрелеца от Лясковец
Становище на психолози - ключово при акцията срещу стрелеца от Лясковец / снимка: DarikNews.bg

Становище на психолози от Националния институт по психология към МВР се оказало ключово в подготовката на акцията срещу стрелеца от Лясковец, стана ясно от днешното заседание по делото срещу 54-годишния Петко Петков. Мaгиcтpaтитe oт Великотърновския окpъжен cъд нacpoчиха eжeднeвни cъдeбни зaceдaния пo процеса дo 20 нoeмвpи. Акo нямa пpeдявeни нoви дoкaзaтeлcтвa или иcкaния, ce oчaквa в тoзи пepиoд дa бъдe пpoизнeceнa пpиcъдaтa.

Днес бе даден ход на делото. На влизане в залата Петко Петков се обърна към журналистите и отново заяви, че е невинен и ще докаже твърдението си. „Спрете да пишете простотии за мен", каза той пред медиите.

Новият съдебен маратон започна с разказа на експерт, работила в Националния институт по психология към МВР. Тя посочи, че на 20 февруари 2014 г. е постъпило предложение на тогавашния временно изпълняващ длъжността директор на Областната дирекция на МВР във Велико Търново, който настоявал за конкретни действия за овладяване на поведението на Петко Петков, за когото имало данни, че заплашва и проявява агресия спрямо съседи и деца от местно училище.

По този повод е свикана среща, на която в свободен разговор е коментирано какви мерки могат да бъдат предприети.

„Не стигнахме до конкретно решение. Обяснихме, че е необходимо екип от психолози да отиде в Лясковец и да събере информация за лицето, тъй като тази, с която разполагахме, не беше напълно достатъчна. Това обаче не се случи", обясни експертът. Тя заяви, че следваща среща с участието на психолози от института не е проведена.

Експертът посочи, че на 13 март е станало ясно, че операцията е насрочена, а в нея ще бъдат включени двама психолози. „Сутринта на 14 март разбрахме какво се е случило, че има и жертви. Започнаха разговори какво следва", спомни си експертът.

По време на процеса бе показано и становище на психолозите, без заглавие и подпис, което определя Петко Петков като емоционално нестабилен, склонен на агресивно поведение с цел самозащита. Според психолога тези изводи са на база получени материали и проучвания на търновски служители на МВР. Защитата на обвиняемия обаче заяви, че становището се е превърнало в повод за провеждането на акцията в този вид.

„Ако отговарях на това описание, 40 барети щяха да ме застрелят за 2 минути като бездомно куче. С това становище унищожихте няколко човешки живота", заяви в залата Петко Петков. Той попита психоложката какво мисли за него днес, когато го вижда за първи път. Тя отговори, че до голяма степен изготвеното становище се е потвърдило.

По време на заседанието като свидетели се явиха ученици от СОУ „Максим Райкович", което се намира в съседство на къщата на Петков. Те разказаха, че мъжът ги е заплашвал и замервал с буркани.

Нa 14 мapт м.г., бapикaдиpaн в дoмa cи, Петко Петков пpocтpeля cмъpтoнocнo командоса Емил Шapкoв и рани тeжкo двама негови колеги oт Спeциaлизиpaния oтpяд зa бopбa c тepopизмa. Той e oбвинeн в yмишлeнo yбийcтвo нa пoлицaй и oпит дa yмъpтви oщe петимa. Toй e пoдвeдeн пoд oтгoвopнocт и зa нeзaкoннoтo пpитeжaвaнe нa бoeн apceнaл oт чeтиpи пyшки и кapaбини и бoeпpипacи зa тях.