Станишев обяви, че приема оставките на Овчаров и Петканов
Станишев обяви, че приема оставките на Овчаров и Петканов / Снимка: Sofia Photo Agency

На специална пресконференция в Министерския съвет премиерът Сергей Станишев обяви, че приема подадените оставки на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и на министъра на правосъдието Георги Петканов.

Премиерът каза отново, че след скандала „Овчаров-Александров” е предприел политически действия, като е освободил двамата замесени зам.-министри Корнелия Нинова и Делян Пеевски, а министърът на икономиката и енергетиката е излязъл в отпуск до приключване на проверката. В разговор в петък Румен Овчаров потвърди готовността си да излезе в оставка и аз я приемам, каза премиерът Станишев.

Премиерът посочи, че тройната коалиция е изпълнила една от основните си цели – членството на България в Европейския съюз, и членството създава очаквания и нова ситуация, на която управляващите трябва да отговорят.

Министър-председателят съобщи още, че ще предложи обособяване чрез закон на национална агенция за сигурност, която ще бъде формирана чрез обособяване на няколко структури в Министерството на вътрешните работи, в Министерството на отбраната и в Министерството на финансите.

Сергей Станишев обяви още, че ще предложи от Министерството на земеделието и горите да бъдат извадени горите, като се обособи Национална агенция на горите.

Чуйте цялото изявление от пресконференцията на премиера в звуковия файл