Станишев и Кунева откриват два форума за права на потребителите
Станишев и Кунева откриват два форума за права на потребителите / cнимкa: Sofia Photo Agency

Сергей Станишев ще открие днес регионална конференция „Безопасни пазари и потребители, които прилагат правата си в глобализирания свят”.

Форумът ще бъде открит в хотел „Шератон”. На конференцията ще присъства европейският комисар за защитата на потребителите Меглена Кунева, която ще произнесе встъпителното слово. От 14.30 часа министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров ще представи пред участниците акцентите на политиката по защита на потребителите в България. Събитието, организирано от звеното TAIEX в Генерална дирекция "Разширяване" на Европейската комисия в сътрудничество с Генерална дирекция "Здравеопазване и защита на потребителите" на ЕК, има за цел да даде възможност на представители на страни-членки на Европейския съюз и държави от Балканския регион да обменят мнения за създаването на по-ефективна политика за защита на потребителите.

Правата на потребителите на услуги от обществен интерес ще бъдат темата на кръгла маса под патронажа на Кунева от 11.00 часа в хотел "Шератон". На събитието се очаква да бъде направено предложение за номиниране на български омбудсман за услугите от обществен интерес. Пред участниците в кръглата маса Кунева ще говори на тема "Саморегулиране в Европейския съюз". Изпълнителният директор на „Овергаз Инк.” Сашо Дончев, изпълнителни директори и мениджъри по „Обслужване на клиенти” на електроразпределителни и ВиК дружества, топлофикации и газоразпределителни компании, представители на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, на неправителствени организации за защита правата на потребителите ще участват в кръглата маса. Специален гост ще бъде г-н Ричард Браун, изпълнителен директор на Енергийния омбудсман във Великобритания, който ще сподели своя опит като проектен мениджър, отговорен за създаването на Енергийния омбудсман.