Спряха експресните поръчки за нови документи в няколко града в страната
Спряха експресните поръчки за нови документи в няколко града в страната / снимка: DarikNews.bg, Радка Минчева, БГНЕС

За неустановено време е спряно приемането на заявления за издаване на нови паспорти в няколко града в страната. Сред тях са Русе, Разград, Стара Загора, Ловеч. Тази мярка се налага, заради недостатъчните количества бланки за изготвяне на този вид документ.

В Русе е спрян приема на заявления за издаване на паспорти с платена такса за експресна и бърза услуга. Забраната важи както за гишетата в група „Български документи за самоличност" в сградата на областната дирекция на МВР в Русе, така и във всички районни управления „Полиция" в областта. Кориците за производството на паспортите се доставят централизирано, но към момента в ОД МВР-Русе получените количества са недостатъчни.

Няма промяна в приемането на заявления за останалите видове документи (лични карти и свидетелства за правоуправление на МПС), приемат се и заявления за издаване на паспорти, но само с платена такса за обикновена услуга.

От вчера в разградската служба „Документи за самоличност" не се приемат експресни поръчки за издаване на паспорти. Това съобщи зам.-директорът на ОД на МВР-Разград Мариян Михайлов. Причината отново е липса на бланки. Той обаче успокои, че още в четвъртък се очаква нова доставка и приемът ще бъде възстановен. В Разград също няма проблем с изготвянето на лични карти и шофьорски книжки, както и с обикновените и бързи поръчки за паспорти.

Временно се преустановява издаването на паспорти с бърза услуга и в ОД на МВР-Стара Загора, информираха от пресцентъра на МВР в града. В случаи на неотложна необходимост ще продължи приемането на заявления за експресно издаване на паспорти, уточниха обаче те.

В ловешкото звено „Документи за самоличност" има в наличност известно количество от необходимите бланки, но също се преустановява приема на заявления за нови паспорти. „Поръчки за паспорти ще се приемат само при спешни случаи", съобщи шефката на службата Мария Петкова. Запазените към момента бланки са предвидени за хора, на които им предстои лечение в чужбина със закупени билети за пътуване или пък за други спешни поводи. Няма проблем с приемането и обработването на лични карти и шофьорски книжки.

Спряха експресните поръчки за нови документи в няколко града в страната
netinfo

(снимки БГНЕС: Издаването на нови документи се превърна в приключение почти веднага след старта на кампанията; пред паспортните служби се образуваха огромни опашки, а редът се спазва стриктно след записване в "лист на чакащите".)

По-рано днес заместник вътрешният министър Павлин Димитров призова гражданите да се въздържат да си вадят лични документи, ако нямат спешна необходимост. 130 000 лева е загубило МВР заради разходи около проблемите с издаването на лични документи, посочи още той. Димитров коментира още, че е възможно на „Сименс" да бъдат поискани неустойки заради неизпълнение по договора.

Премиерът Бойко Борисов пък заяви, в отговор на въпрос за продължаващите проблеми с издаването на документи за самоличност, че единственото, което може да се направи, е да се намали с няколко милиона лева цената, договорена от предишното правителство със „Сименс" заради неизпълнение на договорите. Той заяви, че ще запознае с проблема и канцлера на Германия Ангела Меркел при предстоящото й посещение у нас.