Според съда в Страсбург държавата не може да иска обединяване на двата синода
Според съда в Страсбург държавата не може да иска обединяване на двата синода / снимка: Sofia Photo Agency

Правосъдният министър Миглена Тачева е обсъдила с патриарх Максим вчерашното решение на Европейския съд за правата на човека по случая с Алтернативния синод. Европейският съд отсъди, че постъпките, които е направила държавата за обединяване на двете части на разцепилата се Българската православна църква, са “незаконни и ненужни в едно демократично общество”. Според съдиите държавата няма право да налага на двете църкви да се обединят под общо управление, а българските власти са накърнили правото на свобода на религията на ищците.

Министър Тачева заяви, че внимателно ще се направи тълкуване не само на решението на съда в Страсбург, но и преглед на закона за вероизповеданията и всички онези решения на съдилищата, които засягат регистрацията на църквата. Ще бъде прегледано и решението на Конституционния съд през призмата на решението на Европейския съд в Страсбург. „Българското правителство трябва да намери своето решение без да се меси в църковните дела. Това решение е еднакво задължително както за българското правителство, така и за българския синод”, подчерта министър Тачева. „Патриарх Максим ще изпрати свои представители в работната група в министерство на правосъдието по този проблем”, уточни още тя.

Европейският съд казва, че има допуснати нарушения от страна на държавата, която е употребила несъответстваща намеса в църковните дела. „Според решението трябва да се постигне споразумение, което във всички случаи българското правителство е задължено да направи”, подчерта още министъра на правосъдието. Една от първите стъпки по думите й, ще бъде съответства ли закона за вероизповеданията на Европейската конвенция по правата на човека. Трябва да се съобразят още четири решения на европейския съд в Страсбург – едното за България, което е за друго вероизповедание, и още три – за Гърция, Украйна и Молдова.